Odbačena kaznena prijava protiv Cvijanovića zbog petokrake na riječkom neboderu

86

U sklopu projekta „Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020“ postavljena je instalacija „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ umjetnika Nemanje Cvijanovića. Riječ je o crvenoj petokrakoj zvijezdi od 2800 krhotina stakla koja je zapravo podsjetnik na 2800 poginulih boraca u bitci za oslobođenje Rijeke. Zbog postavljanja instalacije politička stranka A – SH podnijela je kaznenu prijavu protiv umjetnika Nemanje Cvijanovića i bivšeg gradonačelnika Vojka Obersnela zbog poticanja na nasilje i mržnju.

U kaznenoj prijavi navedeno je kako se bivši gradonačelnik i multimedijalni umjetnik terete za „širenje rasne, vjerske, nacionalne i etničke mržnje u cilju omalovažavanja hrvatske države i Domovinskog rata, nadmoćnosti i podčinjenosti po osnovi jedne rasne, etničke i vjerske zajednice“, donosi Večernji list.

Nakon godinu dana, donesena je odluka i zaključeno je kako iz činjenice da je na vrh nebodera postavljena zvijezda petokraka ne proizlazi sumnja da su Cvijanović i Obersnel poticali na nasilje i mržnju.

L.B.

Komentari