Od izvora do mora: Očišćena plaža Vila Nora u Rijeci

93

„Pozdravljam ovu hvalevrijednu akciju uz zahvalu organizatorima i roniocima volonterima. Rijeka je grad koji na obali ima industriju ali i prekrasne plaže, na kojima je, usprkos tom suživotu s industrijom, kvaliteta mora visoke kvalitete. More je jedan od naših najvažnijih i najvrjednijih resursa iz čega proizlazi i velika odgovornost i obveza za očuvanje Kvarnerskog akvatorija te usklađivanje gospodarskih aktivnosti uz more i na moru s najvišim ekološkim standardima. Upravo je naša Županija, među prvima u Hrvatskoj, za svoj Prostorni plan provela stratešku procjenu utjecaja na okoliš, strogo vodeći računa da se kod planiranih zahvate moraju provoditi i za okoliš najpovoljnija rješenja. I na tome ustrajemo“, izjavio je župan Zlatko Komadina na eko-akciji čišćenja plaže Vila Nora u sklopu projekta „Od izvora do mora“.

Akcija čišćenja je obuhvatila podmorje ispred plaže, za što su bili zaduženi volonteri iz ronilačkih klubova, dok su se građani priključili uklanjanju otpada na samoj plaži i oko nje.

od izvora do mora1

Projekt društveno odgovornoga poslovanja „Od izvora do mora“ pokrenula je 2018. godine Coca Cola HBC Hrvatska, a usmjeren je na brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti odgovornog odlaganja ambalažnog otpada. Projektom se potiču i promiču akcije čišćenja područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obalu Jadranskoga mora – od ambalažnoga otpada te potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnoga bogatstva.

Od 2021. partner u projektu je i Jutarnji list te je organizirano 12 akcija čišćenja diljem Hrvatske u kojima je prikupljeno više od 16 tona otpada, dok se u 2022. godini projektu pridružuje i Konzum.

L.B.

Komentari