Objavljene animacije! Ovako će izgledati drastičan porast mora u Hrvatskoj!

287

Planet se brzo zagrijava, što je rezultiralo povijesnom sušom, smrtonosnim poplavama i neobičnim otapanjem leda na Arktiku. Također to uzrokuje stalni porast razine mora, za koji znanstvenici kažu da će se nastaviti desetljećima.

Nova studija Climate Central, neprofitne istraživačke grupe, pokazuje da će otprilike 50 velikih obalnih gradova morati provesti “neviđene” mjere prilagodbe kako bi spriječilo uzdizanje mora da proguta njihova najnaseljenija područja. Analiza je, u suradnji s istraživačima sa Sveučilišta Princeton i Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja na klimu u Njemačkoj, rezultirala zapanjujućim vizualnim kontrastima između svijeta kakvog ga danas poznajemo i naše podvodne budućnosti, ako se planet zagrije samo za 3 stupnja Celzijusa iznad prije industrijske razine.

Klimatski znanstvenici izvijestili su u kolovozu da je svijet već oko 1,2 stupnja Celzijusa topliji od razine prije industrijskog doba. Temperature bi trebale ostati ispod 1,5 stupnjeva što je kritični prag kako bi se izbjegli najteži utjecaji klimatske krize. No čak i u najoptimističnijem scenariju, gdje globalne emisije stakleničkih plinova danas počinju opadati i do 2050. godine smanjene su na nulu, globalna temperatura i dalje će doseći prag od 1,5 stupnjeva prije nego što padne. U manje optimističnim scenarijima, gdje se emisije nastavljaju penjati nakon 2050. godine, planet bi mogao doseći 3 stupnja već u 2060-im ili 2070-im godinama, a oceani će nastaviti rasti desetljećima nakon toga prije nego što dosegnu vrhunce. “Današnji izbori će nam postaviti put”, rekao je Benjamin Strauss, glavni znanstvenik iz Climate Central -a i vodeći autor izvješća.

Znanstvenici su koristili globalne podatke o nadmorskoj visini i broju stanovnika za analizu dijelova svijeta koji će biti najugroženiji porastu razine mora, a koji su uglavnom koncentrirani u azijsko-pacifičkoj regiji. Male otočne države u opasnosti su od “gotovo potpunog gubitka” zemljišta, kaže se u izvješću, a osam od 10 najboljih područja izloženih porastu razine mora nalaze se u Aziji, dok je približno 600 milijuna ljudi izloženo poplavama prema scenariju zagrijavanja od 3 stupnja.

Split-Zadar-Pula-pod-morem-1024×687
Izvor: Screenshot

Tri hrvatska grada prema istim predviđanjima, mogla bi imati velikih problema ako se razina mora krene rapidno povećavati. Riječ je o Zadru, Splitu i Puli. Animacije možete vidjeti na OVOJ POVEZNICI.

Tijekom prva dva tjedna u studenom, svjetski čelnici okupit će se na razgovorima o globalnoj klimi uz posredovanje UN-a, u Glasgowu u Škotskoj. Razgovarat će o daljnjem ograničavanju emisija stakleničkih plinova, kao i o iznosu financiranja koje će se razvijene zemlje obvezati da će pomoći siromašnijima da se odmaknu od fosilnih goriva i prilagode utjecajima klimatske krize.

Osim ako se ne poduzmu hrabre i brze mjere, ekstremni vremenski događaji i porast razine mora potaknut klimatskim promjenama sve više će ispunjavati budućnost Zemlje. Znanstvenici kažu da planetu ponestaje vremena kako bi se izbjegli ovi najgori mogući scenariji.

Izvor: CNN

L.B.

Komentari