Novi pokušaj jedinstva?

74

Iako sada sve više analitičara spominje mogućnost novih parlamentarnih izbora, Božo Petrov ne odbacuje mogućnost velike koalicije, a njegov optimizam očito izvire iz ideje koju će, prema pisanju Telegrama, u ponedjeljak iznijeti Tomislavu Karamarku i Zoranu Milanoviću na zajedničkom sastanku.

U pitanju je izbor nestranačkog stručnjaka za mandatara Vlade, dok bi čelnici najvećih stranaka i koalicija dobili mjesta potpredsjednika, Milanović za vanjske, a Karamarko za unutarnje poslove. Plan je to, koji navodno nije još ni predočen Mostovim saborskim zastupnicima, a iza kojeg stoje ideološki i politički mentori Mosta, koji tako nastoje pomoći HDZ-u u formiranju većine. Navodno su HDZ i Most već postigli dogovor o prepuštanju položaja mandatara nestranačkom stručnjaku, a ovakvim potezom bi se, uz davanje SDP-u nekoliko manjih ministarstava, izbjegla pobuna u Mostovim redovima i stvorio dojam nacionalnog koncenzusa. Naime, mnogi se još pozivaju na famoznu izjavu uvjerenu kod javnog bilježnika prema kojoj Most neće koalirati ni sa kime i toga se mnogi žele držati odnosno očekuju da Most ustraje na tome, pa i po cijenu novih izbora.

Koliko ideja drži vodu i kako, ukoliko se ona potvrdi, SDP diše po tom pitanju, saznat ćemo za otprilike 48 sati. Tada ćemo znati idu li stvari bliže dogovoru ili novim izborima.

Most, u slučaju neuspješnog sastanka, vjerojatno nastavlja igrati na kartu maksimalnog otezanja situacije, računajući kako nema smisla da kao treća stranka po veličini, presuđuju o Vladi te kako im vrijeme ide u prilog i donosi rast popularnosti i veći broj mandata u slučaju novih izbora.

U slučaju uspjeha i slaganja velike zajedničke Vlade, postavlja se samo pitanje tko će biti onaj neophodni sastojak parlamentarne demokracije – opozicija?

Komentari