Niži PDV, niže i cijene – Jeftiniji lijekovi bez recepta, evo i koliko

492

S početkom Nove godine i stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u kojim će se izjednačiti porezna stopa za sve lijekove, maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova smanjit će se u prosjeku za oko 18 posto, javljaju iz Hrvatske ljekarničke komore (HLJK).

PDV na bezreceptne lijekove prema odluci Vlade snizit će se sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega maloprodajne cijene lijekova biti osjetno niže te samim time pristupačnije i privlačnije svim građanima pa po njih kako je to uobičajeno bilo do sad, neće morati putovati u susjednu zemlju.

Popularni lijekovi bez recepta kao što su lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i drugi, imat će u prosjeku 18 posto nižu maloprodajnu cijenu. Cijene analgetika i antipiretika trenutno se su oko 25 do 40 kuna, a sada će se one kretati od 20 do 30 kuna. Lijekovi za protiv simptoma prehlade i gripe te kapi za nos bit će i do 10 kuna jeftiniji nego do sad.

Moguće posljedice: nepotrebna kupnja lijekova i nepravilno skladištenje?

Iz HLJK ističu kako navedeni popusti na lijekove mogu imati za posljedicu poticanje na nepotrebnu kupnju lijekova i njihovo pogrešno korištenje, a mogu dovesti do komplikacija prvotne tegobe i razvoja bolesti ili do nastanka neke nove bolesti ili tegobe. Navedeno je od ključne važnosti za sigurnost pacijenta budući da i bezreceptni lijekovi mogu imati značajne nuspojave i interakcije, ako se ne primjenjuju prema uputama ljekarnika.

Drugi problem koji može nastati je nepotrebno gomilanje zaliha lijekova u kućnim ljekarnama, a tu se također postavlja pitanje pravilnog čuvanja lijeka. Nakon kupnje lijeka pažlčjivo pročitajte kako ga skladištiti odnosno čuvati te postupite prema uputama.

Komentari