Gosti iz Kine napadnuti ispred Katedrale sv. Vida, oni o Hrvatskoj imaju samo riječi hvale

86

Riječanka Maja Škufca, vlasnica apartmana u središtu Rijeke podijelila je na društvenim mrežama neugodno iskustvo svojih gostiju iz Kine. U šetnji gradom doživjeli su da ih djeca ispred Katedrale sv. Vida gađaju i dovikuju im „korona virus“.

škufca
Foto/Facebook

Ja sam stekla još jednog prijatelja a vi se zapitajte čega se točno bojite s ovim virusom… smrti? Jer ono ljudsko, je davno umrlo u većini od vas“, poručila je duboko razočarana Maja otkrivši tužnu priču svojih gostiju koji, otkada je krenulo širenje virusa u Kini, iz zdravstvenih razloga bježe od zaraze. Odlučili su se na dugo putovanje, daleko od svoje zemlje, još od kraja siječnja.
U njezinu apartmanu konačno su osjetili dobrodošlicu, pronašli su mir i toplinu, no unatoč Majinu trudu, neugodan incident na riječkim ulicama teško su doživjeli.

Maločas sam dušu isplakala koliko mi je bilo teško gledati suze moje gošće.
Kineskinje koja bježi od virusa otkad je krenuo u Kini. Iz zdravstvenih razloga za njenog muža može biti kobno pobrati virus, pa su se odlučili na proputovanje (zdravi).
Kaže da sam ja jedina osoba koja ju je zagrlila osim njenog muža u posljednjih mjesec dana. Kaže da sam jedini domaćin koji se našao s njima bez straha i bez distance.
Kaže da su se prvi put u CSV osjećali kao dobrodošli gosti a ne bolesnici ili bjegunci. Imala je potrebu napisati blog o tome, koji je pročitao više od 3 milijuna Kineza.
Pisala je o Juliji, kako je krasna djevojčica i pisala je o tome kako joj je nevjerovatan pristup i dobrodošlica koju je dobila u Casi.
Pisala je i o Ivani Klobučar kako joj je pomogla oko karte za parking.
Kaže jutros su je djeca ispred katedrale Sv.Vida gađala nečim tvrdim i vikali za njima korona virus.

Jednog dana, kada se budete čudili nad mojim blagoslovima, sjetite se da, dok su vaša djeca gađala Kineze kamenjem, mi smo ih prigrlili zagrljajem. U tome lezi enormna razlika. Ja sam stekla još jednog prijatelja a vi se zapitajte čega se točno bojite s ovim virusom… smrti? Jer ono ljudsko, je davno umrlo u većini od vas.“ podijelila je svoje iskustvo na društvenoj mreži Maja Škufca.

Dogodilo se to u luci različitosti, gradu tolerancije?! Ma koliko se trudili, pojedinačnih ispada uvijek ima. Žalosti što su akteri ove priče djeca, na sliku i priliku svojih roditelja.

U želji da svojim gostima, sada već prijateljima, ublaži traumu, počastila ih je kolačima i zaštitnim maskama. Požalili su se Maji da ih nemaju gdje kupiti.

Gošća je rekla da je maskica najprestižniji poklon koji je ikad dobila i da ne zna kako da mi zahvali… kroz suze...“, napisala je Maja kojoj je nova prijateljica iz Kine zahvalila poklonivši joj cvijeće.

Maja će, priznala nam je, svoje kineske goste pamtiti cijeloga života. Njihov trodnevni boravak u Rijeci za nju je bio posebno emotivan.

Učinili smo sve da zapamte boravak u Hrvatskoj. Gospođa mi je rekla da sam ja njena nova hrvatska sestra. Moja mama im je napravila štrudlu za put. Pozvala me je u Kinu i sigurno ću je posjetiti. Rekla mi je da sam osoba koju sigurno nikada neće zaboraviti“, kazala nam je Maja.
Trenutak prije našeg razgovarala ispratila je svoje kineske goste, zapravo nove prijatelje koji za Hrvatsku ipak imaju samo riječi hvale.
Kineska gošća Hrvatsku je doživjela drugim domom, Maju svojom sestrom, a uvijek će se rado sjećati i čovjeka s Plitvica, koji im je velikodušno ponudio smještaj kada to nitko drugi nije htio.

Iako nastavljaju putovanje u zemlje u kojima korona virusa  zasad nema, planiraju skori povratak u Kinu. Ondje se, tvrde, situacija normalizira, a sve zato što su, kako su rekli Maji, vrlo discipliniran narod.

Malocas sam dušu isplakala koliko mi je bilo teško gledati suze moje gošće. Kineskinje koja bježi od virusa otkad je…

Objavljuje Maja ŠkufcaUtorak, 25. veljače 2020.

Komentari