Nakon zapljene u riječkoj luci jahta Royal Romance će se prodati “u ime ukrajinskog naroda”

153
royal romance

Superjahta vrijedna 200 milijuna dolara u vlasništvu Viktora Medvedčuka, oligarha i prijatelja Vladimira Putina koji je pod sankcijama, bit će prodana na dražbi nakon što je zaplijenjena u Hrvatskoj početkom ove godine.

Ukrajinska vlada priopćila je da je hrvatski sud presudio da se Medvedčukova jahta Royal Romance od 92,5 metara treba prenijeti na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (Arma), koja je rekla da će “sačuvati ekonomsku vrijednost prodajom na dražbi”.

Bila bi to prva takva prodaja u ime naroda Ukrajine otkako su zapadne vlade nametnule ograničenja na imovinu stotina oligarha nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

Medvedčuk (68), prokremaljski ukrajinski političar, uhićen je u Ukrajini u travnju i izručen Rusiji u razmjeni zarobljenika u rujnu. Često ga se naziva “mračnim princem” ukrajinske politike, a Putin je kum njegovoj kćeri Dariji.

Hrvatska policija pretresla je jahtu prošlog mjeseca u ime FBI-a, piše hrvatski Jutarnji list. Izvijestio je da je sud u Splitu odobrio nalog za pretres američkog ministarstva pravosuđa 15. studenoga i potvrdio da je pretres održan 19. studenog. Sudac Dinko Mešin rekao je da su u nalogu za pretres imenovani Medvedchuk i njegova supruga Oksana Marchenko u vezi s navodnim pranjem novca.

Royal Romance, koju je izgradio nizozemski izvođač superjahti Feadship 2005. godine, ima kabine za 14 gostiju i prostor za 21 člana posade, kao i bazen širok 4 metra s “vodopadom koji teče preko krme”.

U rujnu je superjahta od 72,5 metara zaplijenjena od ruskog oligarha pod sankcijama, Dmitrija Pumpjanskog, prodana na dražbi nepoznatom kupcu za 37,5 milijuna dolara, u prvoj prodaji te vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu

Izvor: The Guardian

L.B.

Komentari