MUP o nestanku Mateja Periša: “Možemo reći da je osoba, koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej, došla do vode”

3
Izvor: MUP

Nakon što je Splićanin Matej Periš nestao prije 13 dana, traje velika potraga za njim u koju su se uključili i pripadnici hrvatske policije. Jučer su se vratili u Hrvatsku, a danas su održali press konferenciju. Izjavu je dao pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

„Koordinacija i postupanje policije traje od same prijave nestanka. Ona se odvijala svakodnevno putem kako međunarodne policijske suradnje, tako i putem normalnih komunikacijskih kanala. Bili smo dva dana u Beogradu, gdje smo razmijenili sva saznanja koja smo mi prikupili. Fokusirali smo se na ono što je srpska policija poduzimala. Srpska policija je poduzela sve radnje koje se poduzimaju inače, angažirane su sve snage. Sve što se u takvim slučajevima poduzima, Srbija je poduzela. Intenzitet i dalje se nastavlja kao i prvog dana. Primio nas je i Vulin, pružio nam je sve što smo tražili. Na sastanku je bio i otac Mateja, izvijestili smo ga što je sve utvrđeno. Mi smo u dva dana ostvarili intenzivne kontakte i i dalje ćemo, radit ćemo na području RH, bit ćemo u kontaktu s obitelji i nadamo se da će doći do raspleta događaja i da će biti pronađen živ,“ rekao je uvodno, a prenosi Index.

“Srpska policija ima verziju događaja. Sve su poduzeli. Sa svim činjenicama koje znaju, postoji radna verzija onoga što se dogodilo. Ja o tome ne mogu govoriti. Oni o svemu mogu izvijestiti tužiteljstvo. Neke verzije koje su postojale u početku su isključene. Sve što je dokazni materijal, a to su i snimke, je nezahvalno komentirati. Meni je žao što one izlaze van. Da ja sad tumačim što se na njima nalazi, to nije u redu. Srpska policija je napravila izniman posao u praćenju kretanja Mateja Periša. To je kilometar i više kretanja od izlaska iz kluba do ulaska u vodu. Pregledali su se sati i sati materijala. Snimke su detaljno pregledane, one se još obrađuju izoštravaju, analiziraju. Mi možemo reći da je osoba, koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej, došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu iznositi detalje”, kaže.

O snimci koja prikazuje osobu u Savi u noći kada je Matej Periš nestao, rekao je: “Zašto je on trčao? Ne mogu ja to komentirati, što se dogodilo, zašto je on išao, to je za sada nepoznanica. Snimka je autentična, ali pliva li netko ili ne pliva, to su zasad spekulacije. Ja u to ne bih ulazio, snimke se obrađuju. To je snimka od te noći. Srbija ima sve moguće sustave lociranja mobitela, oni su učinili sve što su mogli. S mobitelom možemo pomoći, to vam ne smijem reći, ali dio mobitela ćemo obrađivati i podatke dostaviti srpskoj policiji. Srpska policija je apsolutno dala najiskusnije istražitelje, koji su radili najrazvikanije slučajeve, radi se o profesionalcima. Srpska policija raspolaže tehnikom, sva je uključena u potragu za Matejom. Lociranje telefona, dronovi, termovizijske kamere, sve je uključeno. Srpska policija ide i dalje od pretpostavke da je ušao u vodu, sve susjedne zemlje su uključene“, rekao je, a donosi Index.
L.B.

Komentari