Mogu li se kirurške maske koristiti više puta?

47

Najraširenije oružje protiv Covida-19 su maske, koje su ostale obavezne u javnom gradskom prijevozu, na otvorenom gdje ima mnogo ljudi, u trgovinama, na poslu itd. Naime, zdravstvene vlasti poručuju da se kirurške maske moraju baciti nakon jednog nošenja, no borci za zaštitu okoliša pozivaju znanstvenike da to preispitaju.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je: „Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu. Odbacite je odmah nakon što je skinete, po mogućnosti u zatvorenu kantu za smeće“. S nestašicom maski borili smo se u prvom valu Covida-19 pa je Svjetska zdravstvena organizacija dozvolila dezinfekciju, čišćenje izlaganjem visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju kirurških maski u iznimnim slučajevima i njihovo ponovno korištenje. Borci za zaštitu okoliša s druge strane upozoravaju na odbacivanja milijuna jednokratnih maski koje završavaju u našim vodama i morima.

Skupina znanstvenika Adios Corona koji osiguravaju informacije o Covidu-19 za javnost, preporučuju stavljanje maski na stranu 7 dana u papirnatu omotnicu s označenim datumom. Samo 0,1 % virusa na vanjskoj strani maske može se nakon tjedan dana još detektirati. Francuski mikrobiolog i član skupine Adios Corona Denis Corpet kazao je: “Nekoliko znanstvenih studija pokazalo je da gotovo svi virusi odumru na maski nakon sedam dana.”

Izumitelj elektrostatski nabijenog materijala filtera N95 Peter Tsai slaže se sa sedmodnevnom metodom i još dodatno sugerira da maske ostanu na otvorenom tjedan dana prije ponovnog korištenja. Dodaje i kako se jednokratne maske mogu staviti i u pećnicu na temperaturu od 70 do 75 stupnjeva Celzija. Dodaje kako pranje kirurških maski u perilici rublja nije dobra ideja jer pranje neće isprati virusa, a prašak će ukloniti elektostatiku.

Naravno, tu su i višekratne maske koje štite nas i druge od koronavirusa. Zato, kad već nosimo maske za lice, zašto ih ne bismo i pokazali? Započeli smo s prikupljanjem fotografija vaših maski za lice, a osobe koje nose najljepšu masku dobit će simpatičan dar. Pravila su jednostavna. Sve što trebate je uslikati selfie, svoj portret ili snimiti kratak video sa svojom maskicom i poslati nam u inbox na službenu Facebook stranicu teklic.hr. Broj fotografija ili videozapisa nije ograničen, a slanjem više fotografija ili videozapisa povećavate si šanse za osvajanje nagrade. Fotografije ćemo objavljivati u albumu na našoj službenoj Facebook stranici, a potom će tročlani žiri odabrati tri najzgodnije maske i darovati ih simpatičnim darom. U odabiru najljepše maskice žiriju možete pomoći lajkovima na fotografiju.

Dakle, za sudjelovanje u darivanju potrebno je:

  1. Uslikati selfie, svoj portret s maskom ili snimiti kratak video
  2. Poslati nam u inbox službene Facebook stranice teklic.hr

Komentari