Prve doze cjepiva protiv Covida-19 već bi 20. prosinca mogle stići u hrvatske Covid-bolnice

27

Prema pisanju Jutarnjeg lista, prve doze Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa mogla bi do kraja prosinca stići u Europu i SAD. Pftzer i BioNTech su prošli tjedan predali zahtjev za odobrenje Američkoj agenciji za hranu i lijekove, a registracija se očekuje oko 10. prosinca. Dan kasnije već bi mogla započeti cijepljenja.

U Hrvatsku bi prema prvim procjenama stiglo od 20 000 do 50 000 Pfizerova cjepiva do Nove godine. Prva cjepiva stići će direktno u Covid-bolnice kako bi se cijepilo osoblje ne prvoj crti borbe protiv koronavirusa te zaposlenici domova za starije. Cjepivo se obavlja s dvije doze u razmaku od 14 dana, a ta količina bit će dostatna za 10 000 do 25 000 ljudi. Prve doze, zbog osjetljivosti cjepiva koje se mora čuvati na minus 80 stupnjeva Celzijevih, će se pomno pratiti od izlaska iz tvornice do krajnjeg potrošača. Kao distributer za sva cjepiva protiv korone u Hrvatskoj izabrana je tvrtka Medoka koja mora osigurati skladištenje i distribuciju cjepiva, prenosi Jutarnji list.

Za Jutarnji list direktor Medoke Ozren Žuković istaknuo je: „Zasad nismo dobili nikakvu obavijest o tome kolika će biti prva količina Pfizerova cjepiva koje će stići u Hrvatsku, ali informacije bismo trebali dobiti čim FDA i EMA daju odobrenje. Mi smo spremni na to da cjepivo vrlo brzo stigne na utvrđene lokacije. Također, u tijeku je proces za odobrenje distribucije cjepiva AstraZenece s kojim dosad nismo radili. No, kako imamo sve europske certifikate za taj posao, očekujem da ćemo dobiti odobrenje za distribuciju i tog cjepiva koje nije toliko zahtjevno za skladištenje jer se može čuvati na temperaturi od plus 2 do plus 8 Celzijevih stupnjeva.“

Pfizerovo cjepivo distribuirat će se u tzv. pizza kutijama jer kutije izgledom podsjećaju na one za dostavu pizze, a u svakoj kutiji će se nalaziti 975 doza cjepiva. Cjepivo će se morati potrošiti u roku od 20 dana.

Nadalje, u prvih šest mjeseci iduće godine cjepiva AstraZenece, Pfizera i BioNTecha te Moderne dospijevat će u Hrvatsku. Do kraja travnja cijepit će se stariji i kronični bolesnici te najrizičnije skupine.

Komentari