Megajahte će se graditi i u Rijeci! Lürssen Design Center Kvarner otvara inženjerski centar

589

Njemačka grupacija Lürssen koja je u svijetu najpoznatija po svom brendu Lürssen Yachts, u Rijeci otvara inženjerski centar u kojem u idućih pet godina namjerava zaposliti više od stotinu inženjera brodogradnje, strojarstva, elektrotehnike i IT stručnjake. Lürssen Design Center Kvarner već je započeo s poslovanjem u veljači, a riječka ispostava trebao bi postati jedan od tri glavna inženjerska centra za razvoj, istraživanje i projektiranje luksuznih jahti, piše Novi list.

Lürssen posluje već gotovo 150 godina kao vodeća privatna tvrtka u segmentu vojnih brodova i luksuznih jahti. Grupacija Lürssen na Kvarneru je prije dvije godine stekla većinski vlasnički paket Liburnia Riviera Hotela. Iako Lürssen Design Center Kvarner trenutno posluje u opatijskom hotelu Ambasador, a do kraja ove godine preselit će u prostore u vlasništvu Lučke uprave Rijeka. Ugovor u zakupu poslovnog prostora potpisan je na trideset godina.

Izvršna direktorica Teuta Duletić za Novi list je kazala: „Lürssen je vodeće privatno njemačko brodogradilište, s tradicijom dugom gotovo 150 godina, na tržištu najpoznatije po projektiranju i gradnji luksuznih megajahti, ali i po gradnji vojnih brodova. U grupaciji je ukupno osam brodogradilišta. Trenutno tvrtku vodi četvrta generacija obitelji, a našem gradu je na ponos da je svjetski poznata kompanija prepoznala stručnost i kvalitetu hrvatskih inženjera i u Rijeci otvorila Lürssen Design Center Kvarner. Riječ je o inženjerskom uredu koji trenutno zapošljava dvadesetak inženjera brodogradnje, strojarstva i elektrotehnike te softver developere. U ovoj godini namjeravamo zaposliti četrdesetak visokoobrazovanih stručnjaka, a kroz pet godina namjeravamo tu brojku povećati na stotinu. Ovaj ured će, s vremenom, odrađivati kompletan opseg projektne dokumentacije – konceptualni dizajn, klasifikacijsku dokumentaciju i radioničku dokumentaciju za podršku proizvodnji. Krećemo s izradom dokumentacije za podršku proizvodnji, ali s vremenom će se opseg poslova znatno proširiti. Strategija Lürssena je, što je posebno važno za Rijeku, da unutar postojećih brodogradilišta kreira tri inženjerska centra koji će odrađivati kompletan posao na izgradnji jahti. To su Bremen i Rendsburg, kao postojeći centri, a treći će biti Rijeka. Pruža im priliku da ostanu u svom gradu, rade vrlo sofisticirane poslove, s vrlo dobrim primanjima, kao integralni dio internacionalnog tima poznate svjetske kompanije. Rad u Lürssen Design Centru Kvarner uključuje i stjecanje novih znanja, putovanja, rad u brodogradilištima, a sve to uz »hands-on« pristup koji često nedostaje inženjerima koji odmah nakon završenog fakulteta počnu raditi u projektantskim tvrtkama, bez stvarnog iskustva iz brodogradilišta. Na tome Lürssen grupa inzistira, tako da je već sada osmero naših inženjera u Njemačkoj, u brodogradilištima, gdje će iz prve ruke moći vidjeti koliko držimo do visoke razine kvalitete, kolika je posvećenost svakom detalju, znanju i izvrsnosti.“

Komentari