Kampanji Moje mjesto pod suncem dodijeljeno Mirovno priznanje “Krunoslav Sukić”

33

Kampanja i program Moje mjesto pod suncem udruge Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke, čiji je cilj prikupiti sredstva za uređenje i opremanje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva u Rijeci, dobitnica je Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek.

Priznanje je Centru za kulturu dijaloga dodijeljeno u četvrtak, u Kulturnom centru Osijek, u prisustvu Jasenke Crnković, zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka, Josipa Miletića, zamjenika župana Osječko-baranjske županije, Tatjane Vlašić, zamjenice Pučke pravobraniteljice, NJ.E. Mr. Haakona Blankenborga, Veleposlanika Kraljevstva Norveške, NJ.E. Mr. Simona dereka Thomasa, Veleposlanika Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske, dr. sc. Nikole Biliškova, ambasadora Klimatskog pakta Europske unije te Katarine Kruhonja iz Odbora Nagrade.

U obrazloženju ovog vrijednog priznanja stoji da su kampanja i program Moje mjesto pod suncem „u javni prostor unijela temu socijalne nejednakosti i siromaštva djece, koja zahtijeva sustavno rješavanje, uključenost sviju, a ne samo socijalne pomoći“. Također, naglasili su organizatori, „Moje mjesto pod suncem ukazuje na činjenicu da su ljudska prava i socijalna prava, od kojih je jedno od najvažnijih pravo na jednake mogućnosti, te da mir nije samo odsustvo sukoba već i društveno okruženje u kojemu svaka osoba može živjeti dostojanstvenim životom. Kampanja Moje mjesto pod suncem ostvaruje te aspekte ljudskih prava i mirotvorstva i svojim primjerom pokazuje kako se, horizontalno i vertikalno, uključuju razni dijelovi zajednice – poslovni, kulturni, obrazovni, od lokalnog do nacionalnog“.

Dodjela nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” započela je 2009. godine, u spomen na Krunoslava Sukića, mirotvorca i osnivača Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Godišnje se nagrade i priznanja dodjeljuju u nekoliko kategorija, a  ovogodišnji su dobitnici nagrade Mira Bilopavlović, voditeljica Centra za podršku i razvoj civilnog društva “Delfin” iz Pakraca te Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica. U kategoriji najboljih inicijativa protekle godine, uz Moje mjesto pod suncem nagradu je dobio Mirovni inštitut iz  Ljubljane te posthumno Melanija Mešić, nedavno preminula mlada Romkinja i aktivistica protiv diskriminacije Roma iz Splita, dok su u kategoriji Knjiga godine nagradu dobili Ivana Bodrožić za knjigu „Sinovi, kćeri“ te Elvis Bošnjak za  knjigu „Gdje je nestao Kir“. Također, Srednja škola Glina i I. gimnazija Zagreb dobitnice su Priznanja Mirotvorna škola 2021.

U ime Mojeg mjesta pod suncem priznanje su primile Sandra Grozdanov i Nikolina Matić. Tom prilikom Sandra Grozdanov je naglasila: „Ova nagrada nas obavezuje da sve što smo u kampanji činili, nastavimo činiti. Kampanja je bila uspješna – uspjeli smo sakupiti potrebna sredstva, o čemu ćemo ubrzo izvijestiti javnost“. Također, naglasila je, „postoji mnogo pojedinaca i organizacija koji vrijedno i uporno rade, a čiji se rad ne vidi. Mi smo imali tu sreću da naš rad postane vidljiv, pa time i priznat. Ovu nagradu posvećujem tim tihim, marljivim organizacijama i pojedincima“, kazala je.

L.B.

Komentari