Kako želimo da nas pamte? Možda i vi imate predmet za Civilnu muzejsku zbirku!

27

Muzeji su odraz naše sklonosti da prikupljamo, grupiramo i izlažemo predmete kojima smo okruženi. Ne koristimo ih samo u praktičnom smislu, već njihovim posredstvom kreiramo priču o sebi. Predmeti prikupljeni u muzejima, bili oni materijalni ili nematerijalni, čuvaju sjećanja naše zajednice, kreiraju priče čitavog društva.

Odgovornost odabira što je vrijedno čuvanja za budućnost do sada je ležala na muzejima. No, muzealci drže bitnim i građane učiniti dijelom tog procesa. Stoga pitaju: Kako želimo da nas buduće generacije pamte? Temeljem prijedloga građana Muzej će godišnje prikupiti do pet novih predmeta i tako zajedno stvarati prvu Civilnu zbirku muzejskih predmeta u Hrvatskoj. Ostavljati tragove za budućnost.

Poziv građanima za predlaganje predmeta otvoren je do 15. studenog 2019.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka oformit će Civilnu muzejsku zbirku u okviru projekta Europskog socijalnog fonda naziva “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja”.

Projekt se provodi u suradnji s pet partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke – s ciljem poticanja zaposlenika Muzeja, jedinica lokalne i regionalne samouprave te organizacija civilnog društva na suradnju, uzajamno jačanje kapaciteta, umrežavanje te razvijanje inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Koji predmeti mogu činiti civilnu muzejsku zbirku?
Građani mogu predlagati materijalne (fizičke) predmete koji su u njihovu vlasništvu i koje su voljni DONIRATI muzeju.

Predlagati mogu predmete nematerijalne naravi (primjerice pjesmu za koju smatrate da je obilježila vašu generaciju ili recept za jelo koje vas podsjeća na djetinjstvo).

Ako niste autor niti vlasnik prijedloga kojeg podnosite, Muzej će u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima provjeriti mogućnost njegova korištenja. Predlagati možete predmete iz vašeg neposrednog okruženja za koje smatrate da najbolje karakteriziraju vrijeme i prostor u kojem živimo, utjelovljuju specifično iskustvo, sjećanje ili doživljaj vaše svakodnevice, mogu  biti korisne budućim generacijama u razumijevanju života danas, imaju potencijal najaviti promjene koje nas čekaju u budućnosti.

Kako predložiti predmet za civilnu muzejsku zbirku?
Mrežnim putem. Ispunjavanjem jednostavnog obrasca preko mrežne platforme Građanskog muzejskog vijeća:https://muzejbuducnosti.eu/

Osobno. Odlaskom u Maticu umirovljenika Rijeka, ispunjavanjem obrasca i predočavanjem predmeta zbog fotografiranja. Prikupljeni podaci i fotografija učitavaju se na mrežnu platformu i postaju dostupni za glasanje. Adresa Matice je Kružna ulica 5, a radno vrijeme  od ponedjeljka do petka od 8 do 11 sati.

Kako se među prijedlozima odabire 5 predmeta za Civilnu muzejsku zbirku?
Osim što ste pozvani predlagati predmete za Civilnu muzejsku zbirku, pozvani ste i podržati druge prijedloge u vidu oznake “sviđa mi se”. Pet prijedloga s najviše oznaka “sviđa mi se” postat će dijelom zbirke. Postupak predlaganja i odabira ponavlja se svake godine iznova.

Zašto se radi odabir? Zašto svi predloženi predmeti ne mogu postati dijelom zbirke? Muzej raspolaže ograničenim prostorima (depoima) u kojima se predmeti čuvaju prema pravilima muzejske struke pa ih je potrebno koristiti racionalno.

Što s predmetima nakon odabira?
Pet novih predmeta odabranih za Civilnu muzejsku zbirku bit će svake godine predstavljeni javnosti putem izložbe. Potom ulaze u fundus Muzeja što znači da se, poput ostalih muzejskih predmeta, inventiraju (obrađuju), interpretiraju te čuvaju za buduće generacije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Edukacija je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

 

Komentari