Još jedna nelogičnost Stožera: Rad škole stranih jezika ovisi o tome je li poduzeće, obrt ili ustanova!?

Ako je škola registrirana kao obrt ili trgovačko društvo, onda smije izvoditi samo on-line nastavu, a ako je registrirana kao ustanova za obrazovanje odraslih, onda može birati model po kojem će raditi.

31

Epidemiološke mjere tek su blago relaksirane, a već su izazvale nezadovoljstvo. Osim što će uskoro biti godinu dana otkako živimo pod epidemiološkim mjerama, diskriminatorne odluke prema određenim djelatnostima se nastavljaju.

Iako je to već potvrđeno kod prodaje kave za van na kioscima, pekarama i benzinskim pumpama, a isto nije dopušteno kafićima, sada se ekstenziralo i na škole stranih jezika. Naime, epidemiološke mjere kod škola stranih jezika razlikuju se u tome kako je pojedina škola stranih jezika registrirana. Ako je škola registrirana kao obrt ili trgovačko društvo, onda smije izvoditi samo on-line nastavu, a ako je registrirana kao ustanova za obrazovanje odraslih, onda može birati model po kojem će raditi.

Suvlasnica Centra za strane jezike Omnia iz Rijeke Sanja Perinić Švorinić pokušala je zatražiti objašnjenje budući da između učionice u ustanovi za obrazovanje u kojoj pet učenika polazi nastavu u odnosu na učionicu u centru za strane jezike ili škole za strane jezike registrirane kao obrt ne vidi razliku.

“Postavila sam upit Stožeru CZ RH kakvo je epidemiološko opravdanje za takvu odluku, širi li se virus brže u učionicama određenih pravnih subjekata u odnosu na druge pravne subjekte te kada će nam ukinuti zabranu rada u učionicama, posebno u svjetlu činjenice da ustanove za obrazovanje smiju raditi u učionicama te da osnovne i srednje škole sve također održavaju nastavu uživo u učionicama. Iz Nacionalnog stožera su me uputili na Županijski, koji me pak uputio natrag na Nacionalni, a koji me onda uputio natrag na Županijski stožer. Nakon tog ping-ponga u prebacivanju odgovornosti i ovlasti s jednog Stožera na drugi, jutros su mi iz Nacionalnog stožera odgovorili da su ‘škole stranih jezika zatvorene zbog sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja’ te dodali da će se moj i slični slučajevi ‘pokušati uzeti u obzir prilikom razmatranja važeće Odluke”.

U zadnjih godinu dana rad nam je, do sada, ukupno bio zabranjen ili ograničen gotovo šest mjeseci, s time da povrh toga tri ljetna mjeseca inače nemamo posla zbog specifičnog kalendara školske godine i manjka interesa tijekom ljetnih mjeseci. Samo želim skrenuti pažnju na nelogičnosti odluka Stožera koje će imati dalekosežne posljedice na brojne tvrtke, obrte, njihove vlasnike i radnike i želim da nam se svima vrati naše prvo na rad. Sada su u tijeku upisi u ljetni semestar tečajeva i Stožer je svojim nesmotrenim birokratskim odlukama, koje nemaju uporište u epidemiologiji, doveo u nepovoljan položaj na tržištu određene pravne subjekte kojima ne dozvoljava da nude i provode uslugu tečajeva u učionicama, dok istu uslugu drugi pravni subjekti mogu nuditi i provoditi. Dok oni ‘razmotre postojeću Odluku’ i ‘pokušaju uzeti u obzir naš slučaj’, semestar će doći kraju i ljeto će biti na vratima, a školska godina nepovratno izgubljena te prve prihode, oni koji prežive do tada, mogu očekivati tek na jesen“, kaže Perinić Švorinić za Telegram.

Komentari