Izložbeni projekt “Kako čitati prostorni plan” riječkih arhitektica Sanje Turk i Vane Rodin Kružić nagrađen prestižnom nagradom Hrvatske komore arhitekata

136
Sanja Turk i Vana Rodin Kružić

Kako čitati prostorni plan, pitanje je na koje najbolji odgovor daje istoimena izložba dviju mladih riječkih arhitektica Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije dipl.ing.arh. Sanje Turk i dipl.ing.arh. Vane Rodin Kružić, za koju su nagrađene prestižnom nagradom Hrvatske komore arhitekata za 2018. godinu u kategoriji Konceptualni pothvat, a koja im je nedavno uručena na svečanosti u Splitu.

sanja i vana
Sanja Turk i Vana Rodin Kružić

Izložba „Kako čitati prostorni plan“ osmišljena je povodom 25. obljetnice Primorsko-goranske županije, a u listopadu prošle godine postavljena je na izložbenim panoima na riječkome Korzu.

Željele smo pokazati što Zavod za prostorno uređenje PGŽ radi, kako unaprijediti prostorno planiranje, učiniti ga dostupnim javnosti“, pričaju nam Sanja Turk i Vana Rodin Kružić i nastavljaju „Budući smo županijska institucija, vidjele smo kako bi to trebalo napraviti, a sve kako bi javnost educirali, senzibilizirali, jer dajući svoje mišljenje i aktivno sudjelujući u samome prostoru, u njegovom oblikovanju i planovi se poboljšavaju“, govore ove mlade arhitektice.

Ideja je bila na običan, svakodnevni, pristupačan način ljudima objasniti osnovno, što je uopće prostorno planiranje, čemu služi, kako se radi, zašto je to  važno. Želja nam je bila osvijestiti da prostor treba sagledati i šire, izvan okvira vlastite građevne čestice, pojasniti gdje završava interes javnosti, kao i to da iza svega postoji i neki viši cilj koji se želi ostvariti. Tako smo izložbu i koncipirale, u više dijelova. Objasnile smo što je uopće prostorni plan, tko radi prostorni plan, tko je sve uključen i što je bitno za njegovu izradu, pokazale smo koji sve prostorni planovi u sustavu prostornog uređenja postoje, dale smo neke dobre i loše primjere kojima smo htjele konkretno ukazati što znači kada je nešto planirano, objasnile gdje se mogu pronaći informacije, gdje se prostorni plan može pogledati, na koji se način može sudjelovati prilikom izrade prostornog plana, odgovorile na neka najčešća pitanja,“  pojašnjavaju Sanja Turk i Vana Rodin Kružić i napominju kako je prostorni plan preduvjet i temelj svega što se kani ostvariti, što je i poruka njihove izložbe.

Izložba je edukativna priča koju smo maksimalno približili javnosti. Taj naš složeni, prostorno-planerski govor uobličile smo u info-grafiku, slike. Ono što je nerazumljivo na taj smo način nastojale približiti i maksimalno sažeti, što je bio i najteži dio. Prostorni plan koji se radi dvije godine uspjele smo staviti na jedna plakat što nije jednostavno, a da se pri tome ne umanji složenost toga posla“, govore nam. Zahvalne su na velikoj potpori Županije i Zavoda, svoje matične kuće.

Izložba „Kako čitati prostorni plan“ izazvala je veliko zanimanje, upita ima i iz drugih županija.

Mislimo da je ovo dobar način da se o prostornom planiranju počne više pričati, da građani o tome nauče više i da znaju kada se mogu uključiti te da budu zadovoljniji zbog mogućnosti utjecaja na prostorno planiranje. Razine prostornog planiranja su složene“, kažu Sanja Turk i Vana Rodin Kružić. U njihovu radu snažno ih podupire ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ mag.ing.geod. Adam Bugatin koji ne krije zadovoljstvo i ponos uspjehom svojih mladih kolegica.

sanja i vana2
Sanja Turk, Adam Bugatin i Vana Rodin Kružić

Vrijednost ove izložbe prepoznala je i struka.  Nagrađene su na 3. Danima arhitekata u Splitu koje organizira Hrvatska komora arhitekata.

Prijavilo nas je Društvo arhitekata Rijeka, a nagrada Komore dodjeljuje se u tri kategorije – za najbolje izvedenu zgradu, za urbanizam i za konceptualni pothvat. Osvojile smo nagradu u trećoj kategoriji, no na naše veliko iznenađenje žiri nas je nominirao i u kategoriji za urbanizam. Nagrada nas svakako veseli, veliko je zadovoljstvo kada vas prepozna struka pred 500 kolega“,  kazale su nam Sanja Turk i Vana Rodin Kružić.

U obrazloženju ove vrijedne nagrade stoji:

„Izložba održana deset dana u javnom prostoru ocjenjuje se doprinosom povećanju svjesnosti društva i lokalne zajednice o potrebi planiranog i pristojnog ponašanja u prostoru. Ideja izložbe pokazuje visoku razinu socijalne, stručne i društvene odgovornosti za identitet hrvatskog prostora i hrvatske kulture.

Kako čitati prostorni plan dobro je osmišljen i krajnje opravdan konceptualni poduhvat jer je naobrazba svih građana u području izrade prostorno-planske dokumentacije i urbanističko-arhitektonske struke jamstvo boljeg razumijevanja i skrbi za prostor kao zajedničkog i općeg nacionalnog dobra, koji je potrošiv i neobnovljiv.

Izložbeni poduhvat ocjenjuje se jasnim konceptualnim refleksom struke na izazove vremena s ciljem reafirmacije urbanističke i prostorno-planerske struke. Stoga se izložbenom projektu Kako čitati prostorni plan, autorica Sanje Turk i Vane Rodin Kružić, dodjeljuje medalja za konceptualni poduhvat za 2018. godinu.”

Link na kojem je izložba tranjo dostupna: https://izlozba2018-zavod.pgz.hr/

 

 

 

Komentari