Zašto je otkazan Tour of Croatia? “Je’l moguće da neko ih sabotira…”?

432

Činilo nam se prigodno u naslov ubaciti sveprisutnu i toliko bolno istinitu pjesmu Vojka V. Ako pratite biciklizam, domaće medije ili ako jednostavno ne živite u mračnoj rupi u srednjem vijeku onda ste vjerojatno već pročitali da je otkazan Tour of  Croatia. U objavi na Facebooku, direktor utrke Ivan Črnjarić dao je svoje objašnjenje za otkazivanje utrke, koja je Hrvatsku, bez obzira na riječi raznih hejtera, ipak stavljala na kako se to kaže “kartu svijeta”. Biciklističku i turističku. Prema njegovim riječima razlozi za otkazivanje su financijski. Para nije bilo dosta. Sponzori nisu potvrdili u zadnji čas i to je to. Što ma smisla, nažalost u ovom slučaja bez para nema ni muzike. Organizacija ovakvog eventa je zahjevna stvar, i financijski i logistički. Dakle, objašnjenje stoji.

Priopćenje za medije – Otkazan Tour of Croatia18.04.2019. Rijeka – „Htio bih zahvaliti svima koji su prepoznali…

Objavljuje Tour of CroatiaČetvrtak, 18. travnja 2019.

Komentari na objavu su slični i očekivani.

tourofcroatia

tourofcroatia2

Nije tvoja igračka nego moja…

E sad, ako priču o Tour of Croatia pratite malo pobliže, vjerojatno ste isto tako još lani čuli da je Ivan Črnjarić zapravo novi direktor utrke koji je poziciju preuzeo (prikladna riječ) od dotadašnjeg direktora Vladimira Miholjevića.

“Osim 13 slova koja su sadržana u imenu Tour of Croatia, nova utrka nema nikakve veze sa dosadašnjim izdanjima Tour of Croatia. Istina je da ime utrke nije bilo registrirano pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, što je nažalost iskoristio bivši suradnik Ivan Črnjarić,  zaštitio ime Tour of Croatia kao svoje privatno vlasništvo. Nažalost, to je moj naivni propust”– kazao je Miholjević lani u prosincu za HINA-u.
“Tvrdnja novog organizatora da se radi o petom izdanju utrke je obmana i laž, jer je on i novi organizator tvrtka Thorax d.o.o. prijavio utrku kao prvo izdanje, što jedino i može s obzirom da sav sadržaj i rezultati dosadašnja četiri izdanja nepobitno pripadaju tvrtki Top Sport Events. Dapače, novi organizator nikada nije organizirao niti jednu biciklističku utrku, a tvrtka Thorax d.o.o., koja se pojavljuje kao novi organizator, prema službenim podacima u Sudskom registru je registrirana za produkciju i modni dizajn, a uz to nalazi se u predstečajnoj nagodbi, a obveze Republici Hrvatskoj i javnim ustanovama otplaćuje kroz 48 rata” – stajalo je 2018., između ostaloga, u Miholjevićevu prioćenju.

Sponzori se prestrašili?

Dakle, promatrano iz šire perspektive, gubitak osobe koja je podigla i etablirala ovu utrku – i realno je jedan od hrvatskih najuspješnijih biciklista te činjenica da je cijeli slučaj lani završio na sudu prilično su dobri razlozi da se sponzori povuku iz financiranja iste. Jasno je da se sponzori ne žele gurati u nerješene i potnecijalno PR-ovski katastrofalne situacije.
Ono što čudi u cijeloj priči je da se 5 dana prije održavanja ovako zahtjevnog eventa još uvijek zaključuju sponzorski ugovori pa se postavlja pitanje kada je točno Črnjarić znao da se utrka neće održati. Nije baš da se radi o kikirikiju.

To je čudno. I dalo bi se sada teoretizirati nadugo i naširoko. A ono što je žalosno, baš žalosno, je što se jedna elitna svjetska priča, proslava sporta, promocija lokacija na kojima se utrka održava, pretvorila u piz……. Da prostite. Jer se nekome htjelo zaraditi više novaca, ili su se sukobila dva ega koja nisu mogla preći preko samih sebe pa su svih nas zakinuli za nešto što je bilo dobro, lijepo i korisno, a možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni…
To je jako žalosno. To je tragično. To je tipično naše. To su stihovi Vojka V.

Komentari