Informacije o svim napuštenim životinjama na jednome mjestu: Jedinstveni informacijski centar za napuštene i izgubljene kućne ljubimce

21

Udruga Prijatelji životinja javlja kako je u funkciji Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje osnovan pri upisniku kućnih ljubimaca koje vodi Ministarstvo poljoprivrede. Na taj način stvorila se jedinstvena baza napuštenih životinja iz svih skloništa u Hrvatskoj pa možete udomiti psa ili mačku iz ove baze i time učiniti dobro djelo, upotpuniti svoj život i uljepšati jedan životinjski. Bazu možete pronaći na ovoj poveznici.

Prijatelji životinja navode: „Obavezu upisa životinja u Jedinstveni informacijski centar imaju sva registrirana skloništa u Hrvatskoj, a svatko tko pronađe napuštenu životinju mora ju prijaviti skloništu. Na taj način osigurava se da svaka napuštena životinja bude zbrinuta, registrirana, objavljena i da dobije svoju priliku za udomljenje. Sve napuštene životinje trebaju, prema Zakonu o zaštiti životinja, biti kastrirane i taj podatka se također upisuje u bazu, kao i fotografija te osnovni podaci o svakom psu.

Podsjećamo da kućni ljubimci ne mogu oboljeti od novog koronavirusa COVID-19 niti mogu tim virusom zaraziti ljude. No trenutačna kriza pogodila je i skloništa za napuštene životinje koja su privremeno morala zatvoriti svoja vrata za potencijalne udomitelje te se okrenuti novim protokolima udomljavanja. Istodobno, neodgovorni građani i dalje nesmiljeno napuštaju svoje kućne ljubimce prepuštajući ih ulici, upravo sada kada je skloništima teže udomiti životinju. Tako nas je prije nekoliko dana dočekala vijest da je ispred velikogoričkog skloništa za napuštene i izgubljene životinje netko autom dovezao kujicu s čak devet štenaca i tamo ih ostavio.”

Prijatelji životinja poslali su dopis svim lokalnim zajednicama da se upišu u Jedinstveni informacijski centar te ih podsjetili na njihove zakonske obveze, oglašavanja, edukacije stanovništva i mikročipiranja. Ujedno, ukazana je i važnost poticanja i subvencioniranja kastracije pasa i mačaka.

Komentari