Incident na molitvenom skupu inicijative “Muževni budite” u Rijeci – „Klečavac“ napao fotoreportera

176
muževni budite

Nakon što su molitelji ili klečitelji svake prve subote molili krunice po raznim gradovima u Hrvatskoj, subotu, 6. siječnja 2023., inicijativa “Muževni budite” došla je i u Rijeku.

Podsjetimo, danas su klečitelji molili za “domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane.”

Među prosvjednicima koji su mirno prosvjedovali bili su i pojedini vijećnici Gradskog vijeća Grada Rijeke iz SDP-a i stranke Možemo. Usprkos kiši okupilo se znatno više prosvjednika nego pripadnika molitvenog skupa inicijative „Muževni budite“, a prosvjednici su pjesmama i porukama na mini transparentima jasno poručili kako je Rijeka grad koji svoj identitet i napredak temelji na različitosti i poštivanju sloboda i prava svih da budu različiti.

Već u prvim minutama skupa došlo je do fizičkog incidenta u kojem je jedan od klečitelja napao fotoreportera HINA-e. Srećom, policija je promptno intervenirala i privela ga.

Kako su već ranije u svom priopćenju naveli zamjenici gradonačelnika, Sandra Krpan i Goran Palčevski ogradili su se u potpunosti od molitvenog skupa inicijative „Muževni budite“ naglasivši kako je „Rijeka napredan grad, grad ravnopravnosti i ravnopravnih. U Rijeci se ne dijelimo ni po kojoj osnovi po kojoj se ljudskost ne dijeli, a osuđujemo rodnu prozivku koja u ovom slučaju žene predstavlja kao manje vrijedne, manje sposobne i manje pametne.”

Skup molitelja koji kleče na javnim trgovima ocijenili su perfidnim nametanjem nazadnih stavova pod maskom vjere

“Od samog naziva inicijative koja okuplja molitelje „Muževni budite“, preko nametanja stava da su muškarci ti koji moraju postati duhovni autoriteti pa sve do prizivanja obraćenja hrvatskog naroda i zagovaranja domovine u kojoj su žene niža bića koja o svom odijevanju i načinu života ne mogu same odlučivati – dakle, sve to suprotno je onome što Rijeka jest.

To je apsolutno suprotno našem svjetonazoru. Dapače, suprotno je svemu onome što Riječanke i Riječani, cijeli naš grad, njeguje i čuva iznad svega. Zbog toga se, ponavljamo još jednom, u potpunosti ograđujemo od ovog skupa klečatelja/molitelja i osuđujemo njihove mizogine poruke“, poručili su zamjenici gradonačelnika, Sandra Krpan i Goran Palčevski.

muževni budite muževni budite muževni budite muževni budite muževni budite muževni budite

 

 

Komentari