Hrvati iz Gaze stigli u Hrvatsku: Prošli smo strahote, ovo je genocid

73
gaza hrvati
Izvor: HRT Screenshot

Prva skupina evakuiranih hrvatskih državljana iz pojasa Gaze stigla je Hrvatsku.

“Dobro smo, putovanje je bilo dugo. Strašno je. Sve je bombardirano – bolnica, škola. Jedna naša državljanka, prijateljica je poginula prije nekoliko dana. Puno je puta bilo napada, ali nikada ovako, ovo je genocid”, rekla je jedna od pristiglih za HRT te dodala da su fizički dobro, ali ne i psihički.

U zagrebačkoj zračnoj luci je i Amani Elbalawi, koja očekuje povratak oca.

“Moj otac je bio u katastrofalnoj situaciji, kao i svako tamo. Izašao je uz pomoć veleposlanstva jer smo na vrijeme poslali dokumente. Sačekali su ga na egipatskoj strani i sad je na putu za Zagreb On je krajem rujna išao u Gazu posjetiti braću i sestre. Nitko nije mogao ni zamisliti što će se dogoditi, iako su oni tamo navikli na sve to, ali nikada do ovakvih razmjera nije došlo”, rekla je.

Nekoliko dana s ocem nije imala nikakav kontakt.

“Većinom smo se čuli ujutro preko telefona, direktno smo zvali na njegov broj mobitela. A kada je htio internet morao je ići do jedne banke, koja je skroz na otvorenom. To je bilo jako nesigurno”, ustvrdila je Hamani.

U četvrtak su evakuirani svi hrvatski državljani koji su htjeli napustiti pojas Gaze

Iako su se prvotno prijavila 23 hrvatska državljanina, jedna se žena predomislila i odlučila ostati, potvrđeno je tada iz službenih izvora. U Gazi je, prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ukupno 47 hrvatskih državljana, a njih samo 23 zatražilo je da ih se evakuira.

Nažalost, jučer se pojavila informacija da je jedan Hrvat poginuo. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da to još nije potvrđeno.

Komentari