Hoće li Hrvatska uskoro zatvoriti granice?

188

Ukoliko granice zatvore Njemačka, Austrija i Slovenija, Hrvatska neće imati druge mogućnosti nego napraviti isto, poprilično je bila jasna u današnjoj izjavi ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

To je nešto što Hrvatska ne želi, što je više puta ponovio i predsjednik Vlade Zoran milanović, a jedini način rješavanja ovog problema je zajednički, kroz europske institucije i uz vodstvo Njemačke, koja direktno pregovara s Turskom da se izbjeglički val zaustavi već na izvoru.

Bez dogovora između EU i Turske, koja će svoju poziciju sad nastojati čim bolje “unovčiti”, teško da će biti moguće zaustaviti priljev novih izbjeglica.

Slovenija je danas na granicu dovela transportna i vojna vozila, te određen broj vojnika i specijalaca kako bi pomogli policiji, no nije isključeno da bi isti vojnici u određenom trenutku mogli zatvoriti granicu, ukoliko takav nalog dođe iz Ljubljane. Kako stvari stoje, tada ni Hrvatskoj neće ostati previše drugih opcija. Ostaje za vidjeti hoće li izbjeglice krenuti preko BiH i kako u tom slučaju kontrolirati granicu.

Komentari