Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

88

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto organizirano planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i pokrovitelj obilježavanja 150. obljetnice orgainiziranog planinarstva u Hrvatskoj predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Okupljene planinare kod planinarskog doma na Kleku pozdravili su predsjednik HPD-a Klek Zdenko Trninić, predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak, predsjednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan i gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović.U 150 godina protegnutih kroz tri stoljeća, kroz šest država i tri društveno-politička uređenja ne samo da smo opstali nego već smo i veliki nacionalni savez s preko 340 planinarskih udruga i preko 40 tisuća članova. Postigli smo vrijedne rezultate, a posebno smo ponosni što smo kao volonteri korisni i široj društvenoj zajednici. Kod obilježavanja svih okruglih obljetnica u našoj državi pokrovitelji su uvijek bili naši predsjednici; 1994. Franjo Tuđman, 2024. Stjepan Mesić, 2014. Ivo Josipović i ove godine to je Zoran Milanović, te vam se na tome zahvaljujemo, a posebno što je došao k nama na Klek“, rekao je predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak.

Nakon pozdravnih riječi, u blizini planinarskog doma Kleku Hrvatska gorska služba spašavanja izvela je atraktivnu pokaznu vježbu, uz sudjelovanje helikoptera Hrvatske vojske. Uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a na vrh Kleka popelo se više stotina zainteresiranih planinara, a nakon silaska u Bjelskom ispod Kleka organiziran besplatan ručak i druženje uz glazbu. Velik broj planinara posjetio je i razgledao Alpinističku zbirku Zavičajnog muzeja u Ogulinu, kao i posebnu prigodnu izložbu povodom 150 godine hrvatskog planinarstva.

Planina Klek ima posebno mjesto u svijesti naših planinara, ali je značajna i u hrvatskoj povijesti. Još u 17. stoljeću, prije 335 godina znameniti erudit iz Slovenije Johann Weichard Valvasor prikazao je Klek kao impozantnu hridinu i nazvao je »mons Klyek«. Francuski istraživač Belsazar Hacquet krajem 18. stoljeća u svojim djelima spominjao je biljke ubrane na Kleku. Saski kralj Friedrich August II na Klek se popeo dva puta, a 1838. u pratnji mu je bio Josip Jelačić, poslije hrvatski ban. Klek su pohodili mnogi istaknuti znanstvenici, posebice botaničari, a Ljudevit Schlosser toliko je bio povezan s tom planinom da mu je u 19. stoljeću bečki dvor dodjelio titulu viteza Klekovskog. Klek je za hrvatske planinare međutim osobito važan kao mjesto gdje je prije točno 150 godina, u proljeće 1874., inicirano osnivanje planinarske organizacije. Već u jesen te godine u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojom planinarskom udrugom.

Uspon na Klek organizirali su Hrvatski planinarski savez i HPD Klek iz Ogulina uz potporu Grada Ogulina i Hrvatske gorske službe spašavanja.

IMG_8313 IMG_8236 IMG_8214 IMG_8186 IMG_8103 IMG_8535 IMG_8531 IMG_8524 IMG_8500 IMG_8440

Komentari