Dolazi polarna hladnoća na riječko područje, evo kada će biti najgore. HZJZ objavio i preporuke za stanovništvo

208

Zima je pokazala svoje zube. Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorili su na hladne valove koji mogu ugroziti ljudsko zdravlje. Uslijed slabljenja polarnog vrtloga, doći će do priljeva ledenog arktičkog zraka prema Europi. Umjerena opasnost za zdravlje pojavit će se već u četvrtak u splitskom i riječkom području, a u petak i subotu će se proširiti na čitavu Hrvatsku.

Hladni valovi djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Za razliku od toplih valova, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom, prenosi DHMZ.

9837001
Izvor: Državni hidrometeorološki zavod

Minimalne temperature bi se u danima vikenda u nizinama unutrašnjosti mogle spuštati i do -9, -10, u gorju i do -15. Hladno će biti i uz obalu Jadrana, u Splitu i Dubrovniku, i do -2, dok će u zaobalju biti još hladnije, i do -8, -9, izvještava N1.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i preporuke kako se zaštititi od hladnog vala. Njihove upute prenosimo vam u cijelosti:

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika.

Komentari