Djeca i mladi s teškoćama u razvoju, korisnici Odjela Baredice, dobivaju novi prostor na Zametu

325

U sklopu priprema za preseljenje Odjela Baredice, koji djeluje u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje, u nove prostore na Zametu, zamjenici riječkog gradonačelnika Goran Palčevski i Sandra Krpan održali su sastanak s roditeljima korisnika, djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Djeca i mladi s teškoćama u razvoju svoje će školovanje, umjesto u područnom Odjelu Baredice, nastaviti u prostoru nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka. Uz podršku roditelja, trenutni korisnici Odjela Baredice, teško pokretna djeca i mladi, dobit će njihovim potrebama primjerenije prostore veličine dvjestotinjak metara četvornih.

U sklopu priprema za preseljenje Odjela, izrađen je idejni projekt preuređenja prostora bivše knjižnice, na koji je dalo suglasnost i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sada slijedi izrada projektne dokumentacije preuređenja prostora, a potom i izbor izvođača radova, za što je Grad Rijeka kao osnivač Centra za odgoj i obrazovanje osigurao sredstva u proračunu.

S obzirom na to da su korisnici Odjela Baredice ne samo djeca i mladi s područja Grada Rijeke, već i iz ostalih gradova i općina iz okolice, vode se razgovori s Primorsko-goranskom županijom i drugim jedinicama lokalne samouprave o mogućnosti da se uključe u sufinanciranje adaptacije novih prostora.

Kako bi prostor bio što prilagođeniji potrebama djece i mladeži, koja se kreću uz pomoć kolica, učitelji i stručni suradnici Centra za odgoj i obrazovanje sudjelovat će u izradi projekta preuređenja zajedno s projektantima. Na radnom sastanku, pred zamjenika gradonačelnika, pročelnice Odjela za odgoj i školstvo Sande Sušanj sa suradnicima, sudjelovali su i predstavnici Centra za odgoj i obrazovanje na čelu s ravnateljicom Ivone Šabarić Rubeša.

U prostorima Odjela Baredice, u kojem je nekad djelovao vrtić, ponovno će biti uređeni vrtićki kapaciteti. Na ovaj način Grad Rijeka nastavlja se uređenjem i otvaranjem novih prostora gradskih vrtića, a u cilju povećanja obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi programom predškolskog odgoja i obrazovanja u Rijeci. Otvaranje novih prostora u Odjelu Baredice, ali i na drugim planiranim lokacijama dio je napora Grada Rijeke u cilju smanjenja broja neupisane djece jasličkog uzrasta u gradske vrtićke ustanove.

L.B.

Komentari