Dinamičan i primjeren ulazak u klimatološku zimu

32

Završetak klimatološke jeseni u skladu s dobom godine, prvi snijeg u gorju iznad 600 m.n.v. i na Učki iznad 650 m.n.v. te jutarnji minusi koji su ponegdje dolazili do mora, pravo su obilježje rane zime u koju smo klimatološki upravo i ušli. Hoće li zima nastaviti ovim prosječnim tempom mogli smo se pitati i prošle godine kada nas je 2.12.2020. iznenadio snijeg u zaleđu Kvarnera, a koji se uz vjetar spuštao i do mora, no zima je uslijedila temperaturno blaga, a oborina je bilo i više od prosjeka. Prvi tjedan zadnjeg mjeseca ove godine obilježit će dinamično vrijeme u skladu s dobom godine, odnosno prosječnim temperaturama, snijegom u gorju i burom na Kvarneru.

Sinoptička situacija

Takvu dinamičnu sinoptiku opisuju i sustavi od kojih glavnu ulogu nose anticiklona koja se nalazi centrom iznad Azora, a greben proteže skroz do Islanda i ciklona koja se nalazi centrom istočno od Engleske. Oba sustava zahvaćaju hladan zrak koji se nalazi nad sjevernim dijelom Europe i povlače ga prema središnjoj Europi, a dok anticiklona uglavnom miruje na svom području, ciklona će se pomicati prema istoku (Danska, Litvija) pa će time uzrokovati ravnomjerno širenje hladnog zraka i prema ostatku središnje Europe. Ipak, prvo će hladan zrak prije našeg područja naići na obronke Alpa i to iz smjera sjeverozapada što će biti povoljni uvjeti za stvaranje Genovske ciklone s južne strane Alpa.

Ta će se ciklona razviti tijekom sutrašnjeg dana i našem području omogućiti jugozapadno visinsko strujanje koje će sa sobom dovući dosta vlage iz Mediterana što će se odraziti u obliku novih oborina. Kako se hladan zrak bude probijao dublje u središnju i istočnu Europu tako će naići i s istočne strane Alpa od kuda će „procuriti” prema našem području i time „zaokružiti” odnosno upotpuniti ciklonu. Zatim bi se ciklona pomaknula iz Genovskog zaljeva prema sjevernom Jadranu od kuda bi se počela spuštati uz obalu Italije prema Grčkoj pa iako je to solidno kretanje ciklone za snijeg i u nižim područjima, zbog manjka hladnog zraka u početku on je izgledan samo u gorju.

Nakon ciklone u petak, nad naše će se područje navući greben one iste Azorske anticiklone i uz podršku bure uvesti nas u dan dva stabilnog i hladnog vremena. No, već od subote slijedi ponovno jugozapadno strujanje zbog približavanja nove ciklone sa sjevera Europe koja bi se kretala sličnim putem kao i ona prvospomenuta. Ta bi ciklona uz slično pozicioniranu Azorsku anticiklonu ponovno spuštala hladan zrak prema Europi odnosno Alpama pa bi već krajem subote uslijedilo stvaranje nove (druge) Genovske ciklone koja bi ponovno uzrokovala oborine nad našim područjem. Premda je još upitno koliko će se hladnog zraka zadržati nad nama i kuda će se točno kretati ova ciklona, izgledno je njezino približavanje našem području, a kasnije i spuštanje nove hladne fronte krajem vikenda.

Snijeg bi s tom ciklonom ponovno u gorju uzrokovao zimske radosti, a zbog nesuglasnosti više različitih modela oko daljnjeg ishoda detaljno ćemo o vikendu pisati u aktualnim trodnevnim prognozama.

Detaljna trodnevna prognoza za PGŽ

Danas od jutra porast naoblake, a ubrzo nakon i oborina koje će samo u početku biti u obliku snijega na vrhovima planina, a kasnije će i tamo prijeći u slabu do umjerenu kišu. Ukupno na Kvarneru 1 – 10 mm, a u gorju 10 – 20 mm. U gorju od jutra umjeren do jak jugozapadnjak, a na Kvarneru od sredine dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, na jugu Kvarnera do 12°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Četvrtak oblačan na čitavom području. Do popodne uz slabu i umjerenu kišu, lokalno moguć i kratkotrajan pljusak pa nije isključena ni tuča, a zatim u gorju slijedi zahladnjenje uz okretanje na snijeg koji će u početku padati umjereno do jako, a snježna granica će se postepeno spustiti do 300 m.n.v. Na Kvarneru slaba do umjerena kiša do kraja dana te spuštanje snježne granice na 700 m.n.v. Ukupno će na Kvarneru pasti 20 – 40 mm, a u Gorskom kotaru 20 – 30 cm snijega. Još ujutro umjeren do jak jugozapadnjak, a slab povremen vjetar promjenjiva smjera dok navečer slijedi okretanje na umjerenu i jaku buru, lokalno s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Do fronte isti raspon temperatura, a zatim popodne na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C te navečer u postepenom dodatnom padu.

petak još može biti slabe prolazne kiše do jutra na Kvarneru, iznad 600 m.n.v. i slabog snijega bez dekoracije, a zatim od podne slijedi razvedravanje dok bi se u gorju zadržalo oblačno uz slab povremen snijeg gdje bi ga još moglo pasti do 5 cm. Na Kvarneru će puhati jaka i olujna bura, lokalno s orkanskim udarima, prema kraju dana u slabljenu, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zapadnom zaleđu stupanj hladnije, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C.

Subota pretežno vedra uz povremenu umjerenu naoblaku koja će biti sve češća prema kraju dana. Vjetar slab promjenjiva smjera, a temperaturno stupanj toplije od petka.

Nedjelja promjenjiva, vjerojatno uz kišu i snijeg u višim predjelima, javlja RiMeteo.

L.B.

Komentari