Danas se obilježava Svjetski dan prevencije samoubojstava

84

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organisation – WHO) radi podizanja svjesnosti o potrebi i obvezi aktivnosti na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini.

Udruga Životna linija započela je s radom u siječnju 2014. godine. Radi se o projektu namijenjenom svim osobama koje pate od depresije te su izložene riziku od suicida. Telefonska je linija anonimna i potpuno besplatna za pozivatelje.

“Poražavajuće su statistike prema kojima se u Republici Hrvatskoj svakog dana u prosjeku ubiju otprilike dvije osobe, što na godišnjoj razini iznosi oko 700 smrtnih slučajeva (izvor: Državni zavod za statistiku). Da bi se te smrti spriječile, potrebno je što hitnije izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida koja u Hrvatskoj još uvijek ne postoji.” – Tin Pongrac, predsjednik Udruge.

Prije osnivanja Udruge Životna linija u Hrvatskoj nije bilo besplatne specijalizirane pomoći suicidalnim osobama potporom putem telefona. U udruzi smatraju da problem suicida zaslužuje takvu zasebnu telefonsku liniju. Pomoć mogu dobiti i svi koji se Udruzi Životna linija obrate putem elektroničke pošte na adresu pomoc@pomoc.hr.

Također, naglašava se poštivanje privatnosti (anonimnost pozivatelja), dostupnost te visoki etički standardi pružanja psihosocijalne pomoći. Svakom se pozivatelju pristupa individualno, uz poštivanje njegovih osobnih izbora i granica.

Udruga Životna linija radi na povećanje kvalitete života depresivnih i suicidalnih osoba na području Republike Hrvatske što uključuje direktan rad s korisnicima putem SOS telefonske linije, kao i suradnju sa srodnim udrugama, institucijama i organizacijama u svrhu prevencije suicida te širenja svijesti o navedenim problemima.

Komentari