ČUDOTVORAC IZ BAŠKE – dvadesetogodišnji Nevio začudio i liječnike

Bravo Nevio!

372

Ovo je priča o zaista velikom djelu mladog, ali velikog heroja. Riječanin Nevio Turković, spasioc na Veloj plaži u Baški na otoku Krku začudio je sve liječnike svojom prisebnošću i stručnosti pri reanimiranju utopljenice.

U popodnevnim satima spasilac Nevio čuo je zvukove upozorenja iz mora, koji su upućivali na nesretnu utopljenicu. Prizor koji je ugledao zasigurno nije bio svakidašnji, osamdesetogodišnja državljanka iz Švicarske bespomoćno, bez znakova života, plutala je okrenuta licem uronjenim prema morskom dnu.

Hrabri Nevio izrazitom prisebnošću i stručnosti prišao je gospođi te ju je pažljivo izvukao iz mora i krenuo oživljavati reanimacijom. Oživljavanje nije bilo lako, trajalo je i do nekoliko minuta, ali onda se dogodilo čudo – bespomoćno tijelo počelo je izbacivati vodu iz pluća.

Nevio Turković položio je za spasioca ovo ljeto, prije sezone, a inače je i bivši vaterpolist te student Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Za Novi list, Nevio je izjavio: „Dohvatio sam ženu i izvukao je na plažu te se, shvativši da ne pokazuje znakove života, bacio na njeno reanimiranje. Bio je to ogroman adrenalinski šut i znam samo da sam »kao stroj« radio sve ono što su me, prije samo koji mjesec, obučili raditi na spasilačkom tečaju.“

Nakon što je sam odradio prve dvije-tri minute, u pomoć mu je uskočio jedan kupač, strani turist koji je, baš kao i spasilac, znao što treba činiti. Nakon nekoliko minuta fizički iznimno napornog oživljavanja, a koje su svima ondje prisutnima izgledale kao vječnost, gospođa je počela izbacivati vodu iz pluća i davati prve znake života, izjavio je Miroslav Hrgovčić, nositelj koncesijskog odobrenja na dijelu Vele plaže na kojem je Nevio spasilac.

Svi koji ljetuju u Baški sada znaju da mogu biti sigurni – kada spasilac Nevio dežura, Vela plaža iako prepuna turista, sigurna je oaza!

Komentari