Čudni prioriteti u nas Hrvata. Za Albinu peticija, a na izbore nam se ne da.

113

U nedjelju su održani lokalni izbori 2021. Birala se vlast svakakva i kojekakva. Gradonačelnici, načelnici, svakakva vijeća, župani. Ljudi koji će iduće 4 godine nama, građanima Hrvatske, na lokalnoj razini, manje ili više uspješno krojiti svakodnevicu.

Oni će odlučiti hoće li komunalne usluge rasti ili padati, hoće li biti dovoljno vrtića i dovoljno mjesta u vrtićima, hoće li prirez biti viši ili niži. Pa hoćete li imati dovoljno parkirnih mjesta u gradu, dovoljno linija gradskog prijevoza, reguliran odvoz smeća, ovakve i onakve cijene odvoza smeća…i tako dalje. Shvaćate poantu. BITNI SU. IZBORI SU BITNI.

A mi? Hrvati? Izašli smo na izbore. Jesmo. U prosjeku je izlaznost bila poražavajuća. U Zagrebu oko 47%, u Splitu oko 44%, u Rijeci (kukulele) oko 37%. Slobodno možemo reći da smo na izbore izašli preko kurca. Reklo bi se da smo potpuno apatični i nezainteresirani za svoju budućnost.

A onda? E onda je stigao Eurosong . Pjevala je Albina. Filozofski o prolasku vremena. Tik Tok. I popušila je. Nije prošla u finale. Šteta. Šteta za nju, šteta za pjesmu, stvarno je. Ali eto, cura je odradila Eurosong, stekla super iskustvo i bravo za nju. Ali neeeee. Nakon Eurosonga, praktično odmah nakon Eurosonga, su se digli Hrvati! Digli iz kreveta, fotelja, kaučeva, masažnih stolica, stolica na poslu, iz bazena štoviše! Digli se na noge kao oni prerijski psi kada nanjuše opasnost prije nego se u rupe skriju od predatora.

Albina

POKRADENI SMO! (nema veze što nas oni gore čelnici kradu godinama, fuj to) ALBINA JE TREBALA U FINALE!

Narod se ujedinio kao nikada do sada (osim svaki put kada je neki sportski događaj, kada nas netko pokrade u sportu ili kad treba sportaše dočekati na aerodromu)! Traži se pravda, prebrojavanje glasova, potpisuje se peticija, na društvenim medijima se rafalno angažira i aktivira svih i sve, predsjednika, premijera, valjda je netko i Putinu javio. Opća mobilizacija. Jer to je bitno.

Pobrkani su nam prioriteti, lonci, padele, lončići. Neka je Albine, neka je Eurosonga, ma neka je i tog razočaranja i emocija i reakcija i ustanka i bune naroda. Ali idemo taj žar i ponos zadržati i kod drugih, bitnih stvari. Možemo mi to.

 

 

Komentari