150. obljetnica posvećenja crkve sv. Mateja Viškovo

333

U Župnom uredu, na adresi Viškovo 30, 2. srpnja 2015. održana je konferencija za medije s ciljem službene najave proslave 150. obljetnice posvete crkve sv. Mateja Viškovo u sklopu koje će se odvijati velika svečana sveta misa na otvorenom, na novouređenom trgu ispred crkve, u nedjelju 5. srpnja 2015. Misa će imati prijenos uživo, a predvodit će je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Očekuje se dolazak preko 1.000 ljudi, kao i nadležnih tijela iz političkog, ali i osobe iz društvenog i kulturnog života.

Govornici na konferenciji bili su župnik mons. Ivan Nikolić, načelnica Općine Viškovo, gospođa Sanja Udović te direktorica TZ Viškovo, gospođa Marina Jurić, župni vikar Josip Blažević te gospodin Luka Matanić, član Župnog pastoralnog vijeća

Vikar Blažević je u uvodniku objasnio važnost 150. obljetnice posvete crkve sv. Mateja te prezentirao program, odnosno protokol proslave koja će se odvijati u nedjelju velikom svečanom misom na trgu. Posvećenje slavi se tokom cijelog tjedna, u crkvu pristižu bivši svečenici i župnici Župe Viškovo, održavaju mise u čast zaštitniku, svecu, apostolu i evanđelistu Mateju.

Sukladno riječima vikara Blaževića, župnik Nikolić naglasio je kako je proslava 150. obljetnice posvete crkve sv. Mateja jednako važna i za župu, ali i sve mještane Viškova, vjernike i ljude dobre volje za koje je crkva uvijek otvorena. Upravo zato ona odašilje poruku o Župi koja okuplja. Obilježavanje obljetnice, kao i mnoga prijašnja crkvena događanja ne bi bila moguća bez kvalitetne suradnje i velike potpore civilne vlasti, Općine koja je mnogo truda ulaže u svoju crkvu, na čemu je župnik vrlo zahvalan. Zahvalio se i gospođi Jurić, direktorici TZ Viškovo koja je odradila i odrađuje izuzetan posao u vidu organizacije velike svečanosti i svete mise u nedjelju, 5. srpnja, koja će biti vrhunac slavlja, a misu će predvoditi nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić s prenosom uživo na drugom programu Hrvatske radiotelevizije. Svi okupljeni moći će uživati i u kulturno-umjetničkom programu koji će započeti odmah pri završetku mise, a za to će se pobrinuti 10-ak grupa djece iz lokalnih vrtića, svi zborovi s područja Viškova, zbor Josip Kaplan i Zbor mladih koji će svojim izvedbama spojiti sve generacije. Župnik je još jednom pozvao sve mještane, vjernike i ostale zainteresirane osobe, da se pridruže proslavi i na najbolji mogući način obilježe ovako značajnu obljetnicu.

Gospođa Udović sve je prisutne pozdravila citatom iz lista Nova sloga, kojeg su pokrenula i vodila upravo braća Baštijan, gdje se spominje ime Viškovo, odnosno mjesto Sveti Matej, njegova crkva i ljepota. Ova misao vrlo je važna jer govori o rastu i razvoju Općine koja je sa svojim osnutkom 1993. godine brojala oko 6.000 stanovnika, da bi danas imala preko 15.000. Na ovaj podatak gđa. Udović je iznimno ponosna. O širenju i stvaranju veće i kvalitetnije zajednice, svjedoči i uspješna dugogodišnja suradnja crkve sv. Matej i Općine koja je u kontinuirano obnavljanje i potporu svojoj crkvi i župi izvojila i investirala preko dva i pol milijuna kuna.

U svrhu obilježavanja velike obljetnice, trg ispred crkve dobio je novi sjaj, a njegovo svečano otvorenje i predstavljanje organizirano je u subotu 4. srpnja 2015. Na njemu će biti postavljena bista fra Blažića, dok će crkva sv. Mateja dobiti reljefnu ploču posvećenu braći Baštijan. Ovim će se odati prizanje i počast crkvenim velikanima s područja Viškova koji će služiti u njihovu vječnu slavu i spomen. Bista i ploča bit će svečano otkrivene i blagoslovljene u tijeku otvorenja trga. Načelnica je pozvala sve mještane da dođu i uveličaju otvorenje svoga trga koji je tek prva faza daljnjih ulaganja u razvoj samog centra Viškova, te da svi zajedno iskažu čast crkvenim velikima svog područja.

Gospođa Jurić osvrnula se na dugogodišnju suradnju Župnog ureda i TZ Viškovo te informirala prisutne o promotivnom materijalu koji se izradio upravo povodom proslave, u obliku brošure koja će se dijeliti uzvanicima, a sadrži opis djelovanja Župe i priču o razvoju Viškova, primarno iskazujući čast zaštitniku sv. Mateju i ostalim crkvenim velikanima s ovog područja. Isto tako, zamolila je mještane da vode računa o obavijestima i upozorenjima te prometnoj signalizaciji koja će se postaviti kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje nedjeljne proslave, na koju su, dakako, pozvani svi.

Luka Matanić, član Župnog pastoralnog vijeća, iskazao je čast što je suradnik i sudionik ovako velikog događaja ao što je proslava 150. obljetnice posvećenja crkve sv. Matej, te, kao i ostali govornici, pozvao sve mještane, vjernike, članove nadbiskupije i druge da se okupe u nedjelju, na novouređenom trgu ispred same crkve te nagrade sebe, ali i sve one koji su dali doprinos da se jedan ovakav događaj održi. Također je najavio dolazak izaslanice predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Katice Ivanišević koja će nadzočiti nedjeljnoj svečanosti i time pridonijeti njenoj veličini i važnosti.

Komentari