“Nova država Hrvatija 2033.”

869

Prije nekoliko dana dana objavljena je zbirka priča skupine riječkih žnjiževnika pod nazivom “Nova država Hrvatija 2033.” .

Radi se o osamnaest distopijskih priča petnaestero riječkih autorica i autora mlađe i srednje generacije smještenih u ne tako daleku budućnost u kojoj Republika Hrvatska više ne postoji. Preimenovana je u Nova država Hrvatija, a na vlasti je krajnja desnica te je na snazi klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije.

No, krajnja desnica 2033. godine razlikuje se od one koja je obilježila povijest za vrijeme NDH.

„Najveća razlika je u tome što je krajnja desnica koja je bila na vlasti za vrijeme Nezavisne države Hrvatske povijesna činjenica, a ova iz Nove države Hrvatije 2033. je plod mašte grupe spisateljica i pisaca. Osim toga, Nova država Hrvatija 2033. nije dovoljno definirana da bi se mogla uspoređivati s Nezavisnom državom Hrvatskom. Zapravo, s njom ima vrlo malo sličnosti osim skraćenog naziva. Kada smo počeli pisati, nismo točno odredili kako će to buduće društvo izgledati. Imali smo samo opće smjernice i svatko je gradio svoj svijet. Mene, recimo, uopće nije interesiralo točno razrađivanje društveno-političkog uređenja koliko sudbina pojedinaca u tom društvu.“, otkrio nam je Alen Kapidžić, idejni začetnik zbirke.

Iako se u javnosti prenijelo da su referendum i njegovi rezultati bili poticaji za objavu knjige, to ipak nije tako.

„Činjenica je da smo počeli s pisanjem prije referenduma, a poticaj za pisanje priča bila je mogućnost da jednog dana u Republici Hrvatskoj pobijedi ekstremna desna opcija u zajedništvu s Katoličkom crkvom te da dođe do spajanja svjetovne i crkvene vlasti. Mi ne znamo hoće li se to dogoditi, niti kako će to izgledati ako se dogodi, ali nije nemoguće. Živimo u vrijeme velikih društvenih potresa i promjena, a to se ne odnosi samo na Hrvatsku, nego na cijelu planetu. Stari sustavi se urušavaju, novi se stvaraju, na vijestima nas plaše potresima, financijskim krizama, novim ratovima, klimatskim promjenama – osjećaj nesigurnosti je vrlo jak. U takvom psihološko-emotivnom ozračju naš je prirodni refleks da se povučemo, stisnemo, zatvorimo, zbijemo redove. Kad se to dogodi, odjednom nam neke ekstremne ideje koje nam prije ne bi pale na pamet, a i ako bi nam pale, odbacili bi ih kao sulude, postanu vrlo razumne i logične. Svaki put kada nam se skuči pogled, a srce skupi – postajemo opasni za sve koje doživljavamo kao “one”.“, dodaje.

Inicijativa je potekla od Majde Jurić, a Alen je preuzeo operativni dio. U uži tim su ušli još i Zoran Žmirić, Alen Brabec i Igor Beleš.

„ Sastavili smo poziv i uputili ga kolegicama i kolegama s riječke književne scene. Neki su se odazvali, neki nisu. U samom procesu pisanja pridružilo nam se još nekoliko pisaca i spisateljica koji su za projekt saznali iz nekih drugih izvora. Cijeli popis možete pogledati  ovdje“. Odlučili smo se za e-knjigu iz razloga što ju je moguće objaviti besplatno, što se može distribuirati besplatno globalno i što se može konzumirati besplatno i globalno. Sa strane pripreme i objavljivanja u e-formatu nismo imali nikakvih troškova osim našeg volonterskog angažmana.

U cijeli projekt ušli su volonterski bez ikakve financijske potpore bilo kakvih institucija, organizacija ili sponzora. Ovaj projekt je u pravom smislu riječi neovisan.

“Ono što smo primijetili je, s obzirom da smo u pet dana imali više od 1.800 skidanja zbirke, da je jedna od dodanih vrijednosti samog projekta i popularizacija e-knjige. Naime, saznao sam da je jedan pasionirani čitatelj dugo dvojio da li da si kupi e-čitač knjiga ili ne, a onda je objava “Nove države Hrvatije 2033.” u e-formatu prevagnula na stranu e-čitača.”

Alena smo upitali i kako bi izgledala 2033. godina kada bi u njoj prevladala krajnja ljevica?

„Isto bi izgledala. Samo bi fasada bila drugačija. Zamijenite nazive i retoriku, i dobit ćete krajnju ljevicu. Totalitarizmi su svi slični. Imali smo slučajeve lijevih diktatura u povijesti poput staljinizma ili danas Sjeverne Koreje. I krajnja ljevica i krajnja desnica su ekstremna društvena uređenja koja su pogubna za bilo čiju osobnu slobodu, za pojedince i manjine te za sve koji se ne uklapaju u maticu. Kako bi jedan od likova iz zbirke rekao: “Jednom kada ga izdresiraš, narodu je svejedno tko mu drži lanac.”

Svaka priča u zbirci obrađuje neku od tema u Novoj državi Hrvatiji 2033. i sve su različite.

„Samim time, kod nekih čitatelja će neke priče izazvati više reakcija, neke druge manje – ovisno o tome koja tema ih se bude više ticala. Stoga ne želim nametati svoj ukus i mišljenje. Najbolje je pročitati zbirku i onda neka svatko kreira svoje mišljenje o pročitanom po vlastitom nahođenju.“

Naravno, niti negativne reakcije nisu izostale.

„Naišli smo na izuzetno negativne reakcije i to ne na pročitane priče, nego na samu vijesti da je zbirka objavljena. Osobno me je količina vrijeđanja, mržnje i prijetnji osupnula. Pogotovo zato što ta reakcija uopće nije reakcija na napisane priče. U tom kontekstu, komentator na forumu Stripovi.com je napisao: “Komentari samo potvrđuju da je sve što su ovi ljudi napisali itekako moguće. Samo netko treba ugasiti svjetlo. I ne važi to samo za Hrvatsku, nego za cijelu Evropu. Svi smo se uljuljkali u potrošačke navike, jedemo samo batake i bijelo meso, ostalo bacamo u Afriku, a kad sve to propadne, doći će ovakvi na površinu.”

Priče se mogu pročitati u e-knjizi “Nova država Hrvatija 2033.” koja je dostupna za skidanje.

Komentari