Iva Lulić otvara izložbu “Krk-otok vila”

592

Danas će u zagrebačkoj galeriji Modulor biti izloženo dvadesetak fotografija iz ciklusa „Krk-otok vila“. Radi se o projektu Centra za kulturu Grada Krka , za koji je uporište pronađeno u trećoj od deset Krčkih legendi (Vêyskih povêda) koja govori o naseljavanju otoka Krka, odnosno o susretu došljaka Matana sa zlatnom vilom (Divÿcom).

„Fotografije prikazuju vile, visoke i vitke djevojke obučene u bijelo duge zlatne kose, kako su i opisane u narodnim predajama. Vile su smještene u raznolike krčke krajolike tako da fotografije na neki način portretiraju i Krk kao otok.“ otkrila nam je autorica Iva Lulić, koja nas svojim fotografijama uvodi u svijet legendi.

Iva u svom fotografskom radu ne koristi mogućnosti računalnih efekata, već prirodno i umjetno svjetlo.

“Često ljudi misle kada dođu na izložbu da se radi o nekakvoj montaži, čak da su likovi naknadno stavljani u pejzaž, a zapravo sve što vide je dobiveno na licu mjesta u samoj prirodi, iako ponekad moja ekipa i ja imamo hrpu poteškoća pri takvom načinu rada. Kao prvo priroda nije fotogenična, puno je ljepša gledajući je golim okom i teško ju je dočarati u svoj njenoj ljepoti. Zato ja uvijek unaprijed tražim lokacije koje su fotogenične. Drugi su problem vremenska prilike, u ovakvim situacijama uvijek ovisiš o nečemu nad čime ne možeš imati kontrolu. Uz to i kad su idealni vremenski uvjeti većinu stvari u prirodi ne možeš fotografirati u bilo koje doba dana, najčešće je to rano ujutro ili kasno popodne. To nekad, u situacijama kada se lovi izlazak sunca, zahtijeva i spavanje u prirodi u šatoru ili pod vedrim nebom. Treće je silna količina stvari koju je potrebno dovesti u prirodu, kostimi i rekviziti za scenografiju i naravno rasvjeta i agregati. Ponekad ta oprema teži i preko 40 kila, a nisu sve lokacije uz samu cestu.“ objašnjava autorica.

Iva se već dugo vremena bavi sličnom tematikom te se iza nje nalaze brojne uspješne izložbe.

„Oduvijek su me privlačile legende, mistika i priroda, a s fotografijom sam uspjela spojiti svo troje. Do sada sam realizirala četiri projekta: „Vile i vilenjaci Artusi“ 2010.  te „Svijet Artusa -Gorski kotar“ 2011. godine. Za Aruse sam dobila i Ulupuhovu nagradu za najbolju mladu umjetnicu 2012. godine.  Zatim „Snoviđenja prošlosti“ ( mini projekt sa Zavičajnim muzejom Donja Kupčina) , „Krk otok vila” 2013. , a projekt koji tek namjeravam predstaviti je „Podravina između mitova i legendi“. Na njemu radim od proljeća 2012.

Velika Ivina ljubav prema fotografiji rodila se na fakultetu.

“Studirajući na Filozofskom fakultetu mogla sam izabrati izborne predmete i na drugim fakultetima, tako sam ja upisala„Fotografiju“ na Studiju Dizajna koja je trajala 3 godine. Tada sam otkrila da je fotografija nešto što me puni i prazni istovremeno. Puni na način da mogu doživjeti euforiju fotografirajući i prazni tako što tu euforiju mogu izraziti kroz fotografiju.” zaključuje Iva Lulić koja sve poziva da prisustvuju otvorenju ove bajkovite izložbe te i sami dožive bajku.

Komentari