[VIDEO]Zastrašujući 3D model koji pokazuje kako kašalj širi koronavirus u supermarketu

95

Istraživači sa Sveučilišta Aalto otkrili su u zastrašujućem videu kako jedan kašalj može proširiti koronavirus po cijelom supermarketu. Dok većina supermarketa diljem svijeta nameće mjere socijalne distance, nova studija sugerira da takva mjera možda nije dovoljna za zaustavljanje širenja koronavirusa. Istraživači sa Sveučilišta Aalto otkrili su da jedan kašalj može proširiti koronavirus kroz cijeli supermarket. U studiji su promatrali kako se izuzetno male čestice disanja prenose u zraku nakon kašljanja, kihanja pa čak i razgovora. Tim je modelirao scenarij u kojem osoba kašlje u prolazu supermarketa i kako se nevjerojatno brzo čestice šire po supermarketu.

Profesor Ville Vuorinen, autor studije rekao je: „Netko zaražen koronavirusom može kašljati i hodati, ali onda ostavlja iza sebe izuzetno male čestice aerosola koje nose koronavirus. Te čestice zatim bi mogle završiti u dišnim putovima drugih u blizini.“ Na temelju istraživanja, stručnjaci pozivaju javnost da ostanete kod kuće ukoliko se ne osjećate dobro.

Jussi Sane, glavni specijalist Finskog instituta za zdravlje i dobrobit rekao je: „Ostanite kod kuće ako vam nije dobro i održavajte fizičku distancu sa svima.“ Na temelju ovog 3D modela još uvijek nije moguće izravno izdati nove preporuke, „međutim, ovi rezultati važan su dio cjeline i trebali bi ih usporediti s podacima iz stvarnih studija epidemije.“

Izvor: Mirror

Komentari