[VIDEO]Uspjeh NASA-e u lansiranju rovera na Mars koji će tražiti izvanzemaljski život

22

Raketa koja nosi NASA-in najambiciozniji Mars rover lansirana je s rta Canaveral na Floridi, iako njezino ključno putovanje kroz svemir tek počinje.

Rover Perseverance i njegov uređaj za slijetanje lansiralni su u četvrtak ujutro u raketi Atlas V, koji je visok 197 stopa, na rtu Canaveral, Florida. U 7:50 ujutro po istočnom vremenu, potisnici rakete ispalili su i bacili ga na lansirnu pločicu, započevši višesatnu raketnu vožnju orbitalnom stazom za isporuku robota na Mars.

Ako preživi put koji je pred njim, rover težak 4,4 milijarde američkih dolara skenirat će i izbušiti stijenu na Marsu kako bi pronašao znakove vanzemaljskog života, izbacio prvi trbušni međuplanetarni helikopter i testirao tehnologije koje će ljudima trebati da prežive na Crvenoj planeti.

Raketa mora izvršiti niz složenih manevara dok ubrzava kroz Zemljinu atmosferu, ispuštajući vanjske slojeve i regulirajući motore u pravim trenucima kako bi ustrajala na svom putu do Marsa.

Lansiranje neće biti uspješno sve dok se veslačka letjelica ne odvoji od gornje razine rakete i krene svojim put sedamomjesečnog putovanja preko međuplanetarnog prostora.

Ovo obilježava treće lansiranje na Mars u srpnju. Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina su lansirali svoj svemirski brod na Crvenu planetu 18. i 23. srpnja. Sve tri misije pokušavaju uhvatiti Mars dok prolazi blizu Zemlje. To se neće ponoviti do 2022. godine.

Izvor: Insider

Komentari