[VIDEO] Saznajte što Riječani kažu na promotivni spot „Rijeka – European Capital of Culture”

602
EPK 2020 spot Rijeka
Photo: Screenshot Youtube

Matanićev promotivni spot „Rijeka – European Capital of Culture“ o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020., predstavljen u ponedjeljak u Art kinu, izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, no i naša anketa na riječkim ulicama pokazala je koliko su mišljenja podijeljena. Spot je ili apsolutno hvaljen ili mu nalaze zamjerke. Na žalost, veliki broj Riječana s kojima smo razgovarali nije niti čulo za ovaj promotivni video, što znači da bi spot trebao što skorije krenuti u emitiranje.

Spot Turističke zajednice grada RijekeHrvatske turističke zajednice i TD Rijeka 2020 na temu Europske prijestolnice kulture poznatog hrvatskog redatelja Dalibora Matanića i produkcijske kuće Filmerija d.o.o. snimljen je na brojnim atraktivnim lokacijama u Rijeci i odražava simboliku luke različitosti koju Rijeka predstavlja kao Europska prijestolnica kulture 2020. Scenarij potpisuje dramaturginja, Riječanka Magdalena Lupi Alvir,

Marijanku (72) je spot potpuno oduševio. „Vidjela sam ga i zaslužuje sve pohvale. Stvarno je nešto posebno“, rekla je. Svidio se i Loreni (24), no drži da nije ispunio svoju „misiju“.

„Lijep je, fora su to napravili, ali mislim da je doživljaj drugačiji od onoga što se htjelo postići. Izvedba je odlična, ali dojam nije realan“, ocijenila je Lorena u čijem smo društvu zatekli i Doru (24). Spot nije vidjela, no kako nam je rekla, čula je uglavnom negativne komentare.

Među malobrojnim Riječanima koji su spot vidjeli, više je onih kojima se nije svidio.

Na žalost, vidjela sam spot i mogu reći da je očajan. Ne vide se riječke znamenitosti. U spotu je tek jedan brižni zvončar koji se  cijeloj priči izgubio. Ne vidim nikakvu poveznicu s EPK, kao da gledam Trainspotting. Jedino što me se dojmilo je scena žene na konju“, komentirala je Iva (40).

Gabrijela (47) spot drži promašenim.

Ne vidim kakva je poruka spota, što je „pjesnik“ zapravo htio reći. Ima toliko mladih, darovitih, punih ideja koji bi, vjerujem, napravili odličan spot. Ono što sam vidjela nema veze s EPK. Mogu ga povezati sa svime što ne treba. Nema dovoljno grada, nema karnevala, pokazali su industriju, a ne kulturu Rijeke“, zaključila je  Gabrijela.

Ivan (24) je spot usporedio s promašenom temom eseja. „Ne izgleda mi kao prava promocija Rijeke“, kratko je komentirao.

Tamaru (28) i Ivana (35) spot uopće nije dojmio.

Baš smo komentirali, spot nam se ne sviđa, astronaut, žena na konju, osim zvončara baš ništa u filmu ne asocira na Rijeku. Još kada smo čuli kolika je cijena spota. Ništa dobro za Rijeku“, kazali su nam.

Ipak, spot u kojem je Rijeka predstavljena kao luka različitosti svima toplo preporučamo, vrijedi ga pogledati i nekoliko puta. Vibrantan, žestok i „pomaknut“ možda svakoga ne osvaja na prvu, no baš kao i grad na Rječini, htjeli vi to ili ne, podvuče se pod kožu. Emocije i reakcije je svakako pobudio, što je dobro, zar ne?

Sviđa li vam se video spot za Rijeku EPK 2020?

Pogledaj rezultate ankete

Loading ... Loading ...

Komentari