Sara Sušanj postavila pitanje kandidatima na parlamentarnim izborima: Jesu li mladi sadašnjost, a ne samo budućnost ove zemlje?

28

Sara Sušanj apsolventica je pedagogije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Za Jutarnji list ispričala je svoju priču i kandidatima na parlamentarnim izborima postavila nekoliko pitanja. Jedno od pitanja odnosi se na to jesu li mladi sadašnjost, a ne samo budućnost ove zemlje. Nadalje, Sara Sušanj upitala je ukoliko je visoko obrazovanje uistinu dostupno i besplatno budući da svjedočimo činjenici da studenti uz studij moraju i raditi kako bi podmirili svoje osnovne životne troškove.

Sara Sušanj poručila je: „Ovo je za sve moje kolege studente koji su trčali s predavanja na posao kao što sam i ja 6 godina, za sve one koji su ostali bez svog mjesta u domu i za sve one koji su morali otići iz stana za vrijeme ljetnih rokova jer su najmodavci odlučili iznajmiti stan turistima. Izađite na izbore u nedjelju i pokažite koliko su studenti ovoj zemlji važni.“

Mreža mladih Hrvatske – Croatian Youth Network! napravila je analizu parlamentarnih izbora 2020. postavljajući sljedeće pitanje: “Koje vodeće stranke ili koalicije u svojim programima imaju barem nekakve prijedloge mjera koji odgovaraju na dva goruća problema za mlade – zapošljavanje i stanovanje?” Analiza jasno pokazuje stanje stvari:

106484597_10219898912776350_1749308982221997072_n

Na svoja pitanja, Sara Sušanj dobila je i odgovore. Ivica Puljak iz stranke s Imenom i prezimenom / Pametno / Fokus istaknuo je kako je obrazovanje u središtu pozornosti te kako će se zalagati da se izgrade domovi za studente koji nedostaju u svim sveučilištima u Hrvatskoj.

Marija Brajdić Vuković iz strane Možemo! Istakla je kako je na prvom mjestu učiniti visoko obrazovanje dostupnim, a tek onda uvesti subvencionirani najam studenata te proširiti kapacitete u domovima te izgraditi nove studentske domove.

Marin Miletić iz Mosta ukazao je na vrijednost studenata, usmjeravanje novaca Studentskog centra na studente i podizanje studentskog standarda.

Ivan Vidiš iz HDZ-a rekao je da je već napravljen niz mjera za boljitak studenata te kako u iduće 4 godine namjeravaju dodijeliti 50 000 stipendija zanimanjima koja su tražena na tržištu rada.

Iz Domovinskog pokreta javio se Tin Hrgović istaknuo je da će se inzistirati na povećanju kapaciteta u studentskim domovima te da bi trebalo subvencionirati sve studente s odličnim rezultatima što bi studiranje učinilo dostupnim studentima slabijeg socioekonomskog statusa.

Naposljetku, Emil Tafra iz Restarta Sari Sušanj odgovorio je da će se boriti da studiranje postane dostupno svima, da će se raditi na poboljšanju kvalitete i na izgradnji studentskih domova.

Izvor: Jutarnji list

Komentari