Misterij se nastavlja – Monolit koji je nestao u Utahu, pojavio se u Rumunjskoj

59

Ogromni metalni monolit pojavio se na obronku u Rumunjskoj samo tjedan dana nakon što su gotovo identični monolit otkrili vladini radnici u Utahu. Sjajni predmet, za koji se govori da je poput monolita u Utahu, pronađen je u blizini grada Piatra Neamt na brdu Batca Doamnei, samo nekoliko metara od drevne tvrđave Petrodava koja datira gotovo prije 2000 godina.

Vijest o otkriću u Rumunjskoj stigla je gotovo u isto vrijeme kad je otkriveno da je monolit iz Utaha misteriozno nestao. Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama zadržale su točnu lokaciju monolita u tajnosti jer nisu željele potaknuti promatrače na područje koje ima tako opasan okolni teren.

Mnogi su svoju strukturu već uspoređivali s misterioznim objektom koji se pojavljuje na samom početku klasičnog filma Stanleyja Kubricka “2001: Space Oddysey” u kojem se vjeruje da monolit predstavlja višu tehnološku ili duhovnu silu koja svoje znanje prenosi čovječanstvu. Državni radnici u državi Utah čak su se našalili kako bi neki od njih trebali ostati prilikom inspekcije u slučaju da svi budu uvučeni u drugu dimenziju.

Neki smatraju da bi skulptura mogla biti djelo Johna McCrackena, minimalističkog kipara koji je preminuo 2011. godine od tumora na mozgu. Poznat je po svojim sjajnim, smolom prekrivenim geometrijskim skulpturama. Galerija David Zwirner izlaže njegova djela od 1977. godine te smatraju: „misteriozni monolit autentični je McCracken“. Sin umjetnika, Patrick McCracken u intervjuu za New York Times sjetio se kako mu je otac jedne večeri 2002. godine rekao da bi svoja djela želio na udaljenim mjestima kako bi se kasnije otkrila. “Inspirirala ga je ideja da izvanzemaljci ostavljaju predmete koji nalikuju njegovom djelu,” kazao je umjetnikov sin.

Ujedno, pričao je kako je njegov otac vjerovao u vanzemaljce koji su posjećivali Zemlju i nisu bili zlonamjerni. S druge strane, slikar Ed Ruscha koji se družio s umjetnikom izrazio je skeptičnost: “Monolit u pustinji? Toliko je univerzalan da može biti bilo tko iza njega. Vrlo je znanstveno fantastično naići na takvo što. Sviđa mi se ideja da se netko zabavlja.”

Rocsana Josanu, službenica rumunjske organizacije Neamt za kulturu i baštinu, rekla je o novom otkriću: “Počeli smo istraživati ​​neobičan izgled monolita. Nalazi se na privatnom posjedu, ali još uvijek ne znamo tko je vlasnik monolita. Nalazi se u zaštićenom području na arheološkom nalazištu. Prije nego što se tamo nešto postavili, bilo bi potrebno odobrenje naše ustanove, koje mora odobriti Ministarstvo kulture.”

Dužnosnici Utaha također su rekli da nisu sudjelovali u uklanjanju monolita te da su ga postavile i uklonile nepoznate stranke. Nepoznato je jesu li oni koji su izvorno postavili monolit i oni koji su ga kasnije maknuli.

Ured za upravljanje zemljištem u Utahu rekao je u izjavi: “Primili smo vjerodostojna izvješća da je ilegalno instaliranu građevinu, koja se naziva “monolit”, nepoznata stranka uklonila s javnih površina Biroa za upravljanje zemljištem (BLM).”

Trenutno se sumnja da u iza oba slučaja stoji skupina umjetnika, pustinju Utah odavno koriste avangardni i novovalni umjetnici koji žele svoja djela prikazati javno. Ono što nije poznato jest jesu li američka i rumunjska grupa uopće povezane, a mnogi se širom svijeta sada pitaju gdje će iskočiti sljedeći monolit. Misterij se nastavlja!

Izvor: Thinking Humanity

Komentari