Vienna Design Week 2021. – Kako koristiti javni prostor i nove gradske koncepte?

236
Logo Vienna Design Weeka 2021. © Vienna Design Week

Najveći austrijski festival dizajna Vienna Design Week i u ovogodišnjem, petnaestom izdanju u fokus stavlja korištenje javnog prostora i nove gradske koncepte te pojednostavljenim, ali i dalje bogatim festivalskim programom omogućuje interakciju posjetitelja od najmlađe do najstarije dobi.

Bečki tjedan dizajna u svom 15. izdanju održat će se od 24. rujna do 3. listopada 2021. U središtu ovogodišnjeg Vienna Design Weeka raznoliko je umjetničko stvaralaštvo koje podcrtava kvalitete lokalne dizajnerske scene kao što su produkt dizajn, dizajn namještaja, industrijski dizajn, arhitektura, grafički i socijalni dizajn te eksperimentalni i digitalni pristup dizajnu.

Tijekom deset festivalskih dana Vienna Design Week iz godine u godinu pokazuje da je Beč „City Full of Design“. Tom prilikom nezapaženi kutovi austrijske prijestolnice postaju mjesto oblikovanja, a kritičke rasprave, jednostavne poruke kao i stručni diskurs otkrivaju novu perspektivu predmeta koji nas okružuju, dok se procesi nastajanja i proizvodnje često odvijaju eksperimentalno izravno na licu mjesta. Tako se u sklopu važnog dijela festivalskog programa „Stadtarbeit“ (hrv. „gradski koncept“) pozivaju mladi lokalni i strani kreativci da svojim projektima iz područja socijalnog dizajna sudjeluju na festivalu. Svake je festivalske jeseni u fokusu drugi gradski okrug pa će tako ove godine pod motom „All eyes on Brigitte, now!“ sve oči biti uprte u 20. okrug Brigittenau, poznat po svojim živopisnim parkovima i trgovima te šarolikoj kulturnoj ponudi. Šira publika tako će se moći upoznati s tim bečkim okrugom i otkriti nove javne prostore kojima će se pokušati dati novi sadržaj.

Oblikovanje javnog prostora u središtu je i ovogodišnjeg izdanja festivala © Kollektiv Fischka-Maria Noisternig, Vienna Design Week
Oblikovanje javnog prostora u središtu je i ovogodišnjeg izdanja festivala © Kollektiv Fischka-Maria Noisternig, Vienna Design Week

Festival u svakom godišnjem izdanju posebnu pozornost posvećuje jednoj stranoj zemlji, protekle dvije godine su to bile Finska i Švicarska, a ove je (pandemijske) godine fokus stavljen na Europsku uniju. Mnogi izazovi koji su pred EU-om mogu se promatrati sa stajališta dizajna pa tako teme poput održivosti, digitalizacije, društvene inkluzije, poticanja interdisciplinarne i prekogranične suradnje te izgradnje participativnih procesa ne predstavljaju samo glavne zadatke EU-a, nego su i radna područja mnogih dizajnera. Glavna pitanja koja prožimaju taj dio festivalskog programa su: “Što EU čini za kreativnu industriju? I što kreativna industrija čini za EU?“.

U suradnji s brojim bečkim muzejima, proizvodnim pogonima i dizajnerima posjetitelji festivala moći će vidjeti razne izložbe, instalacije i projekte te sudjelovati u radionicama i okruglim stolovima. Od svog osnutka 2007. godine Bečki je tjedan dizajna predstavio preko 200 manifestacija i ugostio oko 40.000 posjetitelja.

Festival poziva sve generacije na interakciju © Kollektiv Fischka-Paulus Jakob, Vienna Design Week
Festival poziva sve generacije na interakciju © Kollektiv Fischka-Paulus Jakob, Vienna Design Week

Više o Vienna Design Weeku pročitajte na službenim stranicama festivala.

Komentari