Zapadnu obalu Istre posljednjih dana okupirale meduze: Često im nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja, no i na njih se možete opeći

78

Iz Centra za istraživanje mora Institut Ruđer Bošković u Rovinju upozorili su na učestalost meduza na zapadnoj obali Istre te poslali upozorenje, koje prenosimo u nastavku:

Identificirane 4 vrste meduza

“Posljednjih dana zaprimamo učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre. Možemo potvrditi da su među opažanjima identificirane 4 vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskalea, morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella).

Meduzama nedostaju dijelovi tijela, ali i takve meduze mogu opeći!

Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt sa njima. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod.

Potičemo vas da nam na tkogovs@irb.hr ili preko društvenih mreža @CIMrovinj pošaljete informacije o vašim opažanjima meduza (fotografija s lokacijom i procijenjenim brojem meduza).”
Snimka zaslona 2022-06-20 164307
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari