Morska pluća na plaži Sablićevo u Rijeci iznenadila kupače! “Nikad prije nisam vidjela tako veliku meduzu”

68

Kupače je danas na plaži Sablićevo u Rijeci iznenadila velika meduza. Riječ je naime o vrsti meduza poznatijoj pod nazivom morska pluća ili na latinskom Rhizostoma pulmo, koja na Kvarneru i Istri pojačano obitava još od siječnja.

„U jednom trenutku uočila sam kako nešto pliva na površini mora. Približila sam se i ugledala veliku meduzu promjera oko 30-ak centimetara. Ljudi su se odjednom krenuli skupljati na sigurnoj udaljenosti oko meduze. Svi su bili u šoku kada su je ugledali, a meduza je postala glavna atrakcija na plaži. Nikad prije nisam vidjela tako veliku meduzu“, opisuje nam Josipa, naša čitateljica.

morska pluća
Foto: Čitateljica

Morska pluća rasprostranjena su u cijelom Atlantskom oceanu, u Mediteranu te Crnome moru. Mogu narasti čak do 60 centimetara u promjeru i pritom težiti deset kilograma! Morska pluća nisu opasna za ljude, no alergičari primjerice mogu razviti simptome poput blagog crvenila.

Ipak, morska pluća u posljednje vrijeme sve češće viđamo, a stručnjaci to pripisuju globalnom zatopljenju i utjecaju čovjeka, prekomjernom izlovu i slično. Podsjetimo, osim u Rijeci, ova vrsta meduze uočena je zimus i u Trstu u nešto većem broju.

L.B.

Komentari