Igrani film Dalibora Matanića, “Zvizdan”, nagrađen je sa čak šest Zlatnih Arena na 62. izdanju pulskog filmskog festivala i to za režiju, glavnu žensku ulogu, sporednu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu, kostimografiju te – Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film!

Tako je odlučio Ocjenjivački sud Hrvatskog programa koji su činili talijanski pisac novela i scenarist Maurizio Braucci, njemački kritičar i selektor specijaliziran za Istočnu Europu Bernd Buder, kazališni i filmski glumac, performer i glazbenik Zlatko Burić, M.P.S.E, majstor tona Srđan Kurpjel te filmski i televizijski redatelj Kristijan Milić.

Pored spomenutih Arena, “Zvizdan” je osvojio i nagradu OKTAVIJAN koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.
Velika Zlatna Arena dodijeljena je filmu “Zvizdan” Dalibora Matanića, produkcijskoj kući Kinorama i producentici Ankici Jurić Tilić, Zlatna Arena za režiju Daliboru Mataniću, Zlatnom Arenom za glavnu žensku ulogu nagrađena je Tihana Lazović, Zlatnom Arenom za najbolju sporednu mušku ulogu Dado Ćosić, za najbolju sporednu žensku ulogu Nives Ivanković te za najbolju kostimografiju Ana Savić Gecan.

“Zvizdan” je sinoć premijerno predstavljen na pulskom filmskom festivalu u prepunoj i rasprodanoj Areni, uz sjajan prijem i ovacije domaće publike. Uspjeh ovog međunarodno priznatog filma, nakon sjajnih reakcija međunarodne struke i publike, nastavlja se tako i na domaćem terenu.

Podsjetimo, “Zvizdan” je nakon međunarodne premijere na festivalu u Cannesu osvojio sjajne reakcije međunarodne kritike i publike, kao i izuzetno priznanje – nagradu žirija u programu Izvjestan pogled. Nedavno je objavljeno da će biti prikazan u sklopu natjecateljskog programa najvećeg filmskog festivala u regiji, Sarajevo Film Festivala, i to u društvu najkvalitetnijih ovogodišnjih europskih filmskih ostvarenja. Također, tijekom 50. izdanja festivala u Karlovy Varyma, gdje je “Zvizdan” prikazan, uvršten je u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament.

Nakon festivala u Puli, “Zvizdan” će 26. srpnja biti prikazan na Motovun film festivalu. A prije regionalne premijere na Sarajevo film festivalu, “Zvizdan” će 10. i 14. kolovoza biti prikazan i na prestižnom međunarodnom filmskom festivalu u Melbourneu.

Popis nagrada 62. Pulskog filmskog festivala