“Zvizdan” otvara natjecateljski program Sarajevo Film Festivala

Nakon izvanrednog međunarodnog prijema filma te niza nagrada na pulskom festivalu, Matanićev film bit će prikazan na najznačajnijijem festivalu u regiji!

223
Zvizdan

Dugometražni igrani film Dalibora Matanića, “Zvizdan”, u subotu, 15. kolovoza u sarajevskom Narodnom pozorištu otvorit će natjecateljski program Sarajevo Film Festivala. 21. izdanje spomenutog festivala održat će od 14. do 22. kolovoza, a u igranoj konkurenciji za ovogodišnje Srce Sarajeva borit će se deset dugometražnih igranih filmskih naslova odabranih između 196 filmova iz dvadeset država.

Matanićevu “Zvizdanu” pripala je tako čast otvorenja konkurencije koja uključuje filmove koji su već ostvarili zavidan uspjeh na međunarodnoj sceni. Film će u Sarajevu predstaviti redatelj Dalibor Matanić, producentica Ankica Jurić Tilić, te glumačka ekipa: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Slavko Sobin i Tara Rosandić. “Zvizdan” će biti prikazan u tri termina: u subotu, 15. kolovoza, u 11.30 i 20 sati u Narodnom pozorištu, te u četvrtak, 20. kolovoza, u 12.15 sati u Multiplexu Cinema City.

Podsjećamo, “Zvizdan” je prvi hrvatski film koji je nakon 34 godine prikazan na prestižnom međunarodnom festivalu u Cannesu – premijerno je prikazan kao dio programa Izvjestan pogled, u sklopu kojeg je osvojio i Nagradu žirija. Uslijedile su izvanredne reakcije međunarodnih medija kao i sjajan prijem publike. Potom je, kao prvi domaći film, uvršten u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. U međuvremenu je prikazan na međunarodnim festivalima u Odessi i Melbourneu, gdje su sve projekcije bile rasprodane.

Domaćoj publici “Zvizdan” je premijerno predstavljen na 62. izdanju pulskog filmskog festivala, gdje je nagrađen sa čak šest Zlatnih Arena: za režiju, za glavnu žensku ulogu, za najbolju sporednu mušku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu, za najbolju kostimografiju te Veliko Zlatnom Arenom za najbolji film. Pored spomenutih, osvojio je i nagradu OKTAVIJAN Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Komentari