Zim&Zou: talent i mašta

Spoj pršteće kreativnosti i izvanredne vještine

141

Iza neobičnog imena Zim & Zou kriju se Lucie Thomas and Thibault Zimmermann, francuski dizajneri koji su se obrazovali u području grafičkog dizajna, no unatoč današnjim strujanjima, odlučili su se za fizičke, taktilne predmete koje su izabrali kao alternativu digitalnom svijetu koji ih je manje privlačio. Velik talent, nevjerojatna mašta i sjajne vještine izrade ukomponirane u nestvarne, bajkovite priče atributi su kojima bismo mogli najbolje opisati ovaj studio. Njihov medij je papir ili, točnije skulpture od papira, koje često zažive kao prostorne instalacije, a baza svega upravo je ilustracija. Zapravo, njihove ilustracije najčešće zažive kao 3D predmeti koji uopće ne odaju dojam da su napravljeni od papira.

zimzou

Lucie i Thomas, kao svaki produktivni duo, sjajno se nadopunjuju, a zbog činjenice da svatko od njih može ponuditi više talenata i vještina, svakim danom su sve uspješniji i popularniji.

Velik talent, nevjerojatna mašta i sjajne vještine izrade ukomponirane u nestvarne, bajkovite priče atributi su kojima bismo mogli najbolje opisati ovaj studio.

Bilo da izrađuju skulpture čije fotografije služe kao naslovnica za prominentne časopise (kao što je primjerice vesela purica snimljena za gastronomski časopis Fricote) ili stvaraju instalacije za razne trgovine, događanja i reklame, duo Zim&Zou uvijek profesionalno i kreativno pristupi svakom projektu.

vesela purica zim&zou

Najfiniji okus skulpture

Šarena purica nije bila jedina skulptura u području gastronomije. Jednako je oduševila i njihova instalacija za francuski restoran Au Bon Gîte. Naime, Zim&Zou osmislili su plakate kojima se prikazivao dvomjesečni meni tog restorana. Na plakatu su se nalazile njihove skulpture koje su prikazivale hranu koja će se u ta dva mjeseca naći na meniju – sjajan način da se privuku gosti, i sadržaj menija prikaže na potpuno drugačiji način. Osim toga, svaki plakat je izgledao sjajno i poslužio kao odlična baza za otvaranje apetita.

kabinet kurioziteta

Skulpture s pričom

Narativ je ono što prati svaku njihovu skulpturu, a način na koji oživljaju razne likove privlači poput prave bajke. Takav je simpatičan pingivin koji je nastao kao maskota za jedno snowboard/ski natjecanje. Bucmasti pingvin nosi skijaške naočale i savršeno se uklapa u priču zimskih sportova i radosti. U jednom njihovom samoiniciranom projektu pod nazivom Kabinet kurioziteta, Zim&Zou oživili su mnoge životinje kao što su primjerice raskošne i šarene ptice. Njihovo perje minuciozno je izrađeno u širokom dijapazonu boja, a svaki promatrač može biti siguran da će uvijek otkriti nešto novo u detaljima koji naprosto oduševljavaju.

zim&zoum hermes izlog

Izlozi kao pravo remek-djelo

Najnoviji uradak iz njihove superkreativne radionice jest izlog za Hermèsov butik u Barceloni. Dok u većini trgovina njihovi izlozi služe samo kao prikaz najnovijih i naprivlačnijih artikala u prodaji, Hermès je poznat suradnji s velikim dizajnerima koji uvijek kreativno urede njegove prodajne prostore. Takav je i ovaj izlog, ili bolje rečeno stan od jedne neobične lisice. Naime, radi se o prikazu životnog prostora jedne lisice koji je ispunjen njenim osobnim stvarima i progovora o njenim najvećim interesima. Iako se radi o krajnje ludoj i neočekivanoj ideji, ova priča sjajno se uklopila u Hermèsov dućan i redovito plijeni pažnju na ulicama Barcelone. I najmanji detalji napravljeni su ručno – od savijanog papira u snažnim bojama među kojima samo nalazimo narančastu i plavu, u više njihovih nijansi. Plava tapeta puna uzoraka kulisa je za narančasto akcentirane komade namještaja i dekoracije, a sama lisica napravljena je od kože i također je dokaz velike vještine i strpljivosti koju ovi dizajneri ulažu u svaki svoj rad.

Kristina Lugonja

Komentari