Veljača u Art kinu

700

U četvrtak, 7. veljače s početkom u 20 sati prikazat će se novi igrani film Bernardina Modrića inspiriran istinitim događanjem – Smrt u Vulkanu.

Početkom 2010. godine u napuštenoj portirnici riječke tvornice “Vulkan” nesretnim je slučajem izgubio život jedan beskućnik. Istraga je utvrdila da je riječ o čovjeku koji je svojedobno radio u spomenutoj tvornici, ali je kao ‘tehnološki višak’ – otpušten. Našavši se na ulici i ne znajući kako pronaći izlaz iz ove situacije, nesretnik je postao jedan od niza sličnih beskućnika koji su postali žrtve tzv. pretvorbi. Glavne uloge u filmu tumače istaknuti rokeri Zoran Prodanović Prlja i Mihael Prosen, a u ostalim ulogama gledat ćemo Denisa Brižića, Željka Pendića i Gordanu Kovačević.

ReeQueer MoMenti u veljači donose dokumentarni film, Postati Chaz, koji prati tranziciju Chaza Bona (rođenog kao Chastity). Uključuje intervjue s članovima obitelji, majkom Cher i prijateljima dok prati tijek Chazove tranzicije. Inteligenti i suosjećajni prikaz tranzicije, ali i problema djece poznatih.

Art-hit Leosa Caraxa, Sveti motori prati nekoliko sati u Oscarovom životu. On mijenja svoje uloge od ubojice, preko prosjaka i čudovišta do obiteljskog čovjeka… Uz izvanredne uloge Denisa Lavanta (Oscar) i Edith Scob (vozačica bijele limuzine) u filmu se pojavljuju Kylie Minogue i Eva Mendes.

Intrigantni krimić Sestra prikazuje što je ispod površine elitnog odmarališta. Simon živi sa starijom sestrom u kompleksu ispod luksuznog švicarskog skijališta. Dok njegova sestra prelazi iz veze u vezu i iz posla u posao, 12-godišnji Simon skrbi za oboje. Svaki dan, Simon odlazi kod bogatih gostiju i krade njihovu opremu koju preprodaje lokalnoj djeci od čega uspijeva uzdržavati svoju malu obitelj.

Dokumentarni film Ja sam Janez Janša, nakon što ga pogledate, zasigurno ćete opet googlati svoje ime. Svatko ima ime. Pojedinci, umjetnici i znanstvenici iz cijelog svijeta izlažu svoja razmišljanja o značenju i svrsi imena, kako s privatnog, tako i s javnog stajališta. Uz povijesne reference, popularne kulture i iskustva pojedinaca, film istražuje problem homonimije i druge razloge zbog kojih ljudi mijenjaju svoje ime. Upoznaje nas sa slučajem promjene imena koji je izazvao komešanje u Sloveniji i izvan nje. Godine 2007. tri su umjetnika pristupila konzervativnoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) i službeno promijenila svoja imena u Janez Janša – ime vođe stranke i slovenskog premijera.

Biografska glazbena drama o poznatoj pjevačici fada Amáliji prikazuje zapanjujući život pjevačice, uz sve prepreke na koje je naišla, ali donosi intimnu biografsku i emotivnu priču uz originalan Amálijin glas i pokoju suzu. Ulogu Amálie Rodrigues, portugalske glumice i pjevačice, tumači Sandra Barata Belo koja je nagrađena portugalskim Zlatnim globusom.

Uz In Memoriam Sylvia Kristel prisjećamo se ikone filmske erotike. U ciklusu posvećenom Sylviji Kristel prikazujemo Vjernu ženu, dramu Rogera Vadima, simpatičnu komediju Privatni sat i intrigantnu erotsku dramu Uličarka redatelja Waleriana Borowczyka.

I kiša, također intrigantna je drama o španjolskom imperijalizmu prikazanom kroz dva incidenta koja su vremenski razdvojena 500 godina. Glavnu ulogu tumači Gael García Bernal koji kao redatelj stiže u Boliviju kako bi snimio film o osvajanju Južne Amerike dok istovremeno narod prosvjeduje protiv privatizacije izvora vode. Film broji preko dvadeset nagrada, među kojima je i nagrada publike (Berlinale) i tri statue Goye.

Riječka premijera provokativnog prvijenca Klip Maje Miloš održat će se u četvrtak, 28. veljače u 20 sati, a premijeri će nazočiti i redateljica filma. Klip nije još jedna priča o sazrijevanju i o tegobama puberteta. Maja Miloš dala je pošten i neosuđujući prikaz tinejdžera koje muče seksualni i društveni problemi. Film je seksualno i emotivno uznemirujući i u znatnoj mjeri prelazi granice. Maja Miloš istražuje probleme puberteta s istom onom hrabrošću i poštenjem s kojim njezina junakinja Jasna istražuje sebe. Isidora Simijonović (Jasna), također debitantica, ima dojmljiv i neustrašiv nastup, pun kontrasta. Njih dvije zajedno daju vrlo dinamičan i živ portret mladosti potrošene na potragu za identitetom.

Više na www.art-kino.org

Komentari