Uključite se u LoCloud natjecanje

Sudjeluj u međunarodnom LoCloud natjecanju i promoviraj lokalnu baštinu uz pomoć digitalnih tehnologija!

138

U sklopu EU projekta LoCloud, kojeg je Gradska knjižnica Rijeka dio zajedno s 32 europska partnera, raspisano je javno natjecanje koje potiče građane i specijaliziranu javnost na kreativno korištenje digitalne tehnologije u promoviranju i prezentiranju lokalne kulturne baštine, a sve na temelju Europeane.

O čemu je točno riječ?

U sklopu projekta LoCloud široka mreža europskih partnera radi na digitalizaciji baštine ne bi li ona postala dijelom Europeane, najveće svjetske digitalne knjižnice, arhiva i muzeja. Razloga zašto uopće postoji Europeana je puno – trajno čuvanje baštine, obrazovanje, jednostavnost dijeljenja i upoznavanja drugih kultura, ali jedan od temeljnih je da opstoji upravo radi zadovoljenja kreativnih interesa i znatiželje europskih građana.

Upravo zato LoCloud objavljuje međunarodno natjecanje s temom lokalne kulturne baštine.

Natjecanje se provodi u dvije kategorije:

My Local Heritage (Moja lokalna baština): potiče natjecatelje da istraže svoje omiljeno mjesto ili događaje iz lokalne prošlosti putem objavljenih sadržaja na Europeani te da svoje iskustvo predstave putem web-stranica, bloga ili video sadržaja. Video treba trajati 5-8 minuta. (primjer)

My LoCloud Services (Moje LoCloud usluge): namijenjeno developerima, agregatorima i kulturnim ustanovama kako bi prikazali korištenje usluga koje je razvio LoCloud projekt. Informacije o uslugama dostupne su na: http://support.locloud.eu/

Sve detaljne informacije i pravila natjecanja dostupni su na web stranici projekta.

Rok za prijavu je 1. listopada 2015.

smartphone-tunel

Prijave iz Hrvatske za kategoriju My Local Heritage predaju se na mail adresu: magazin@gkri.hr, a prijave za kategoriju My LoCloud services predaju se na adresu competition@locloud.eu

Pobjednici natjecanja primit će nagradu na završnoj konferenciji LoCloud projekta, koja će se održati u Amersfoortu u Nizozemskoj 5. veljače 2016. LoCloud će snositi troškove puta i smještaja za ne više od dvije osobe za svako nagrađeno djelo. Pobjednici i drugoplasirani u svakoj kategoriji dobit će nagradu (tablet ili smart watch). Nagrađene radove javno će predstaviti LoCloud projekt i Europeana.

LoCloud

Cilj je LoCloud projekta da Europeani, portalu koji omogućuje pristup milijunima jedinica digitalizirane građe iz europskih muzeja, knjižnica, arhiva i multimedijskih zbirki, pridoda više od 4 milijuna digitalnih izvora iz europskih kulturnih ustanova. LoCloud je trogodišnji projekt pokrenut 1. ožujka 2013. i sufinancira se u sklopu programa Europske komisije CIP ICT-PSP Programme. Radi se o mreži dobre prakse s 32 partnera.

Komentari