Tople i hladne boje

2097

salata

„Kakve su ti uobičajene misli takva će biti i narav tvoje duše – jer misli duši daju boju“, rekao je jednom Marko Aurelije.

Ljudsko oko ima tri odvojena receptora osjetljiva na tri osnovne boje (crvenu, zelenu i plavu) i osjet boje nastaje superpozicijom tih triju osnovnih osjeta. Fascinantno je koliko je ljudski organizam savršen i sinergijom nam svi organi pružaju sve ono što uzimamo zdravo za gotovo.

Odlučila sam malo progovoriti o bojama u kuhinji jer smatram da je to uz ljubav prema pripremi namirnica jedan važan element. Boje su blisko povezane s hranom. Primjerice, od crvene jabuke očekujemo da bude slatka. Ne znam zašto od kivija uglavnom očekujem da bude kiseo i često se prevarim; bit će zbog zelene. Obrok u kojem su zastupljene razne, dobro izbalansirane boje, otvara apetit! Sada znam da je to istina, ali kad sam bila mala moja jaja na oko često su imala oči, nos i usta, i svejedno mi nisu bila primamljiva… Ali problem je bio u meni.

tjestenina rajcice bosiljak

Svaki put kada servirate hranu obratite pažnju na to je li barem nekoliko boja zastupljeno na tanjuru. Potrebno je samo malo kreative i svaki će pjat izgledati primamljivo. Crvena, narančasta, žuta, smeđa, zelena – to su sve boje koje nam je priroda podarila da bismo očuvali svoje zdravlje. Crvena, narančasta i žuta hrana nose mnogo energije i djeluju stimulativno. Zelena, plava i ljubičasta hrana imaju umirujući efekt. Žarke su boje najčešće pokazatelji sintetičkih boja koje se nalaze u nezdravoj hrani kako bi je učinile privlačnijom, pogotovo na reklamama.

Svaka boja ima specifične osobine i terapeutski efekt na naše tijelo. Da bismo bili zdravi, potreban nam je balans energije različitih boja u našem sistemu. Ako energija koja treba slobodno teći oko našeg tijela nije uravnotežena, unošenjem hrane određene boje možemo je dovesti u ravnotežu. Nadam se da se slažete sa mnom da je duga na nebu uvijek lijepa i ima bezvremensku ljepotu. Pa hajde da i mi svaki dan gledamo dugu, ako ne na nebu, onda barem na tanjuru. Počnimo već danas.

Dodaj malo crvene
Ljudi s mnogo crvene boje u svojem sistemu fizički su aktivni, vitki i mišićavi, govore i kreću se brzo. Dobrog su zdravlja, a njihovi organi dobro funkcioniraju. Njihov imunitet je optimalan. Oni koji imaju previše crvene energije rade neumorno kako bi postigli željene rezultate. Mislim da je crvena i moja boja :).
jaja-na-oko

Što rajčici daje crvenu boju – likopen – ima snažnije djelovanje od beta karotena u detoksikaciji organizma i borbi protiv raka. Jagode, trešnje i maline veoma bogate su vitaminom C. Previše hrane s crvenom vibracijom (kao što su meso i jaja ili kava, crni čaj i sol) može izazvati uznemirenost i nestrpljivost. U hranu koja nosi crvenu vibraciju spadaju: trešnje, jagode, maline, lubenica, crvene jabuke, cikla, rajčica, paprika, rotkvice, crvena leća, crveni fažol, meso i mesne prerađevine.

A sad malo sunca
Narančastu boju voću i povrću daju karotenoidi. Beta karoten u slatkom krumpiru, bundevi ili mrkvi u organizmu se pretvara u vitamin A. Hrana bogata karotenoidima smanjuje rizik od nastanka karcinoma, srčanih bolesti i jača imunitet. Citrusi koji imaju ovu boju izvor su vitamina C i folne kiseline.

juha od mrkve

Neke od najzdravijih narančastih namirnica su batat, buče i tikve, mrkva, naranča i mango. Odlični su izvori hranjivih tvari i obično imaju slatkast okus pa njima možete pokušati zavarati želju za slatkim.

Zeleno, volim te zeleno
Zelena boja je u sredini spektra boja i predstavlja ravnotežu i harmoniju. Ljudi s dosta zelene boje obično uživaju u dobroj ravnoteži između posla i kuće, brinu za naš planet Zemlju i ljude na njemu. Ovi ljudi zrače dobrim zdravljem, harmonijom i ljubavlju.

jelo-povrce

Zeleno povrće izvor je celuloze. Zeleni sokovi detoksiciraju tijelo, stabiliziraju tlak i kiselo-baznu ravnotežu u našem krvotoku. Mlijeko i mliječni proizvodi, a posebno jogurti, donose zelenu energiju iz trave koju su krave pasle. Zeleno mora ostati zeleno, a to ćemo postići kratkim blanširanjem u slanoj vodi (eventualno uz dodatak octa), a odmah nakon toga valja naglo prekinuti kuhanje stavljanjem zelenog povrća u posudu s ledom i vodom. Šokiranjem će zeleno povrće ostati zeleno i zdravo. Namirnica zelene boje ima mnogo. Konzumirajte ih sve, a začinite s malo zelenog maslinovog ulja.

Igrajte se s bojama, pogotovo u ovo doba godine kada se sve budi i tržnice „pucaju po šavovima“ od boja i zdravlja. Na svaki tanjur dodajte ljubav i minimalno dvije boje i garantiram da će sve biti lakše i opuštenije. Ne pjeva Marko Tolja uzalud da je „ljubav u boji“. A ljubav ide kroz želudac – to odavno znamo. Obojite si svijet.

P.S. Hvala Časlavu i SOS in klubu na obojenim tanjurima i Siniši na fotografijama.

Lucija Matijević

Komentari