Sigurnost hrane tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja

81

Dan zdravlja

Danas je u prostorijama Informativnoga centra Grada Rijeke održana konferencija za novinare povodom obilježavanja ‘Svjetskog dana zdravlja’ na kojoj je predstavljen cjeloviti program tjednog obilježavanja dana zdravlja u PGŽ. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ najavljen cijeli niz aktivnosti, koje su započele jučer Nordijskim hodanjem u Crikvenici, a nastavljaju se danas u prostoru Udruge Hepatos Rijeka promocijom Centra za besplatno, anonimno i dobrovoljno savjetovanje i testiranje na Hepatitis B, C i HIV.

Hrana kao ključ dobrog zdravlja

Giulia Malatestinić iz Zavoda pričala je o centralnoj temi ovogodišnjeg dana zdravljate komentirala kako je ‘zdravstvena ispravnost hrane kao tema jedna je od ključnih , a namjera Svjetske zdravstvene organizacije je upravo globalno ukazati na problem.’ Putem hrane, naime, prenosi se cijeli niz oboljenja, njih čak 200 koje direktno izaziva loša hrana. Potreban je stoga kontinuirani monitoring od proizvodnje do pripreme, kako bi naše zdravlje ostalo sačuvano.

Kvaliteta ‘od polja do stola’

Svjetlana Gašparović Babić (ZZJZ PGŽ) istaknula je kako je ove godine prioritetna tema baš sigurnost hrane iz razloga što je godišnje čak 2 milijuna smrti izravno povezano s nekvalitetom hrane. ‘ Na koji način od polja do stola osigurati sigurnu konzumaciju hrane, naš je cilj, kao i cilj Svjetske zdravstvene organizacije.’. Babić je nastavila kako je bitno reći da i mi sami kao građani možemo puno napraviti u vlastitim domaćinstvima kako bi naši ukućani bili sigurni od eventualnih trovanja hranom.

500 porcija palente ‘kompirice’ na Korzu

Ove će se subote na riječkom Korzu održati javno- zdravstvena akcija te će u terminu od 10 do 13 sati, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane na cjelokupno ljudsko zdravlje našim građanima Udruga ‘Palentar’ pripremiti 500 porcija domaće i zdrave palente ‘kompirice’. Bit će organizirano i natjecanje u miješanju palente. Građanima će se mjeriti krvni tlak, dijelit će se edukativni materijali i savjeti o zdravom načinu života. U događanju će poprimiti i kulturno umjetnički karakter zahvaljujući sudjelovanju zborova Mali Morčići, Gimpl iz Ravne Gore, kao i plesne skupine Flashdance Unit, dok će program voditi Josip Krmpotić.

‘Biti informiran o ispravnosti hrane, ključno je. Zato inzistiramo na edukaciji i prevenciji.’, zaključena je ova konferencija, a vas pozivamo da se svakako informirate i posjetite neke od aktivnosti tjedna zdravlja!

Lana Klobas

Komentari