Salzburg u krupnom planu

II. dio

879

Drugi dan je cijeli pripao Salzburgu i razgledavanju toga grada koji na svakom koraku priča svoju priču. A zapravo je to priča o gradu koji je smješten na obalama rijeke Salzach, okružen alpskim planinama poput alpskih ruža, a ime je dobio po okolnim rudnicima soli pa je doslovni prijevod njegova imena “grad od soli”.

salzburg-mozartova-kuca

Danas je to pravi turistički grad u kojemu broj posjetitelja iz cijeloga svijeta, koji pristižu tijekom godine, znatno premašuje broj ovdašnjih stanovnika. Salzburg je nedvojbeno grad povijesti i bogate baštine, Mozarta i njegove glazbe, ali i grad kulture, a njegovih više od četiri tisuće događanja godišnje čini ga jednom od važnijih europskih kulturnih prijestolnica.

salzburg-crkva

Osim salzburške katedrale i katedralnog kompleksa Domquartier koji se prostire na 15.000 četvornih metara, doživljaj je bio i posjet Univerzitetskoj crkvi koja predstavlja svojevrsni barokni minimalizam ispunjen, poput prvog snijega, bijelim štukaturama i tek pokojim kolornim oltarom sa strane.

salzburg-crkva-2

U toj se crkvi svake godine na dan Mozartove smrti, 5. prosinca, izvodi njegov veličanstveni Requiem. Posjetitelji dobiju dekice, jer zna biti hladno, a njihovo srce griju i akordi jednog od najmoćnijih Mozartovih djela, koje nije uspio dovršiti. I upravo na tom dijelu gdje je Mozart stao, staje i glazbeno djelo, a nakon minute tišine posvećene ovom glazbenom velikanu, glazba se nastavlja.

salzburg-mirabell-2

Mirabell, prekrasni vrt koji se nalazi odmah uz rijeku Salzach, ispunjen je fontanama i statuama rimskih i grčkih bogova; u cijelosti je dovršen 1730. godine, a tako izgleda i danas. Novo je jedino to što vrijedne ruke salzburških vrtlara svake godine ovdje zasade 70 000 cvjetnih sadnica, od toga 10 000 ruža. Tu je i fontana u kojoj se smjestio Papagena, lik iz Mozartove Čarobne frule, a u dvorcu Mirabell nalazi se i poznata Mramorna dvorana u kojoj se održavaju vjenčanja, koja treba najaviti najmanje godinu dana prije.

salzburg-mirabell

I, naravno, dok smo bili u vrtovima Mirabella, iz dvorane je izašao jedan internacionalni, sretno vjenčan par. I dok su pozirali svojem fotografu, pristali su pozirati i meni. Osmijeh, čestitka i pozdrav na kraju, u prelijepom okviru slike Mirabella, uspomena je koju ću uvijek nositi u mislima. Salzburg odabrati za svoje vjenčanje izvrsna je ideja!

salzburg-vjencanje

Trgovačka ulica Getreidegasse ostala je ista još od rimskim vremena. S puno ljupkih trgovina, galerija i kafića, koji su izvjesili svoje reklamne natpise iznad vrata. Prema gradskom pravilniku, svi natpisi i reklame moraju imati isti, stari, prepoznatljivi štih tako da iznad prodavaonica stoje željezne kovane ploče s okovima pa moderni brendovi poput Geoxa i Prade u svojim knjigama grafičkih standarda imaju i ove prilagođene za ovu salzburšku staru, trgovačku ulicu.

salzburg-ulica-2

Na vrhu ulicu nalazi se i kafić Carpe diem, omiljeno mjesto naše Sandre Piro, u kojemu smo do kasno navečer zajedno pijuckali fina vina i mjerkali zgodne, zanimljive goste, a koja nas je kao PR TZ Salzburga povela na ovo putovanje, već sada satkano od krasnih uspomena!

U sljedećem broju – nastavak drugog dijela putovanja u Salzburg i Korušku…

Dunja Pavešić

Salzburg u krupnom planu (I. dio)

Komentari