Salzburg u krupnom planu

(1. dio)

1167

U Salzburg smo krenuli jednoga ranog jutra, opušteni i željni novih, ugodih iskustava koja se u onom jednom “klik” trenutku, ako je putovanje pravo, pretvaraju u najljepše uspomene. Putovanje u Austriju, točnije u Salzburg na poziv TZ Salzburga, bilo je upravo takvo. Ali, krenimo redom…

salzburg-mozartkugeln

Prije Salzburga, u kojemu nikada prije nisam bila i kojemu sam se baš nekako veselila intuitivno osjećajući da je po mojoj mjeri, zaustavili smo se u Grodigu i posjetili dućan koji prodaje čokolade, čokoladne praline i neizbježne Mozartove kugle. Kupuje se tu na malo i na veliko, riječ je o tvorničkoj prodaji Mirabell i uvijek se javi ono pitanje – kupiti sada ili poslije? Naravano, kultne Mozartove kugle kupila sam i tada i poslije.

salzburg-muzej

Kiša koja je padala putem nije uspjela skinuti osmijeh s moga lica, a padala je i kada smo se zaustavili ispred poznate pivnice Stiegls Brauwelt. Pivnica ima muzej, audiovizualnu dvoranu, vlastiti veliki modni shop, izvrsnu pivnicu i restoran s više prostorija, ne zna se koja je ljepša.

salzbruh-pivnica2

Najviše smo vremena odvojili za restoran gdje smo odabrali stol za ručak, lijepo se smjestili i okrenuli se finoj hrani koju su nam ljubazno konobari poslužili, a mi u potpunosti uživali u svakome novom zalogaju.

salzburg-pivnica

Bistra goveđa juha s gigantskim njokom od sira bila je tek uvertira u ovaj slasni ručak. Nakon toga izvrsni jelenji medaljoni u umaku od borovnica i začinskih trava, razni slasni prilozi i krasna nježna salata u cijelom nizu zelenih i rumenih tonova.

salzburg-hrana

Uz neizostavno pivo, odabrala sam Paracels, uživali smo u svakom trenutku. Marcus, konobar koji nas je cijelo vrijeme pazio, donosio nam krasna jela i krigle svježeg piva, pomalo je govorio i hrvatski, a osmijeh mu nije silazio s usana. I tada shvatite da se nalazite u bajkovitom ambijentu, jedete krasnu, zamamnu hranu, pijete pivo s izvora, odnosno da se malo dalje od vas proizvode hektolitri Stiegel piva, kojim se Salzburg i inače ponosi.

salzburg-pivo

I sve je nekako upravo kako treba, ma savršeno. I toga trenutka svoje krasno iskustvo počinjete pretvarati u krasnu uspomenu, to je taj trenutak o kojemu sam vam govorila, kada putovanje postaje emotivni doživljaj za pamćenje. I, vjerujte, tako je bilo do zadnjeg trenutka i samog povratka u Zagreb.

salzburg-tunel

Nakon smještaja u hotel, čije je pročelje gledalo u brdo koje u svom podnožju nježno drži Salzburg na dlanu, šteta je bilo trošiti vrijeme na odmor. Jer, Salzburg čeka… došli smo do tunela koji spaja dva dijela grada i krenuli put centra, u razgledavanje. Taj je tunel posebna priča, još u 18. stoljeću, u vrijeme Mozarta koji je zaštiti znak ovoga grada, gradili su ga tako da uvijek ima spust na deset metara razlike kako bi u njega prodirala dnevna svjetlost.

salzburg-stifskeller-st-peter

Ugodno ozračje, promenada na ulicama, turisti iz cijeloga svijeta… usput razgledavamo i, šećući, krećemo prema cilju, a to je Stiftskeller St Peter, najstarija u povijesnim ispravama spomenuta restauracija. Tu je već 803., dakle prije čitavih 1212 godina, objedovao Karlo Veliki, a večeras je naša ekipa u povijesnoj baroknoj dvorani pri slasnoj večeri, istodobno se hraneći Mozartovom glazbom u izvedbi orkestra Amadeus Consort Salzburg u povijesnim kostimima, te opernim arijama u izvedbi izvrsnog para opernih pjevača.

salzburg-hala2

U pauzama su tiho i nenametljivo, gotovo na prstima, stizali kuharski specijaliteti pripremljeni prema receptima iz Mozartova doba. Savršena večera u spoju drevnosti, genijalne Mozartove glazba i njene izvrsne interpretacije, uz sofisticirana, ali ipak pomalo neobična jela koja kao da su izišla iz Mozartove pećnice. Osjećate se kao kontesa, baronesa ili čak kraljevna, i uživate u svakom trenutku ispočetka. Gosti su ovdje uglavnom jako mladi ljudi dvadesetih godina ili oni u zrelijim godinama, uglavnom u grupama od četiri osobe, i više.

salzburg-hala

Svi su inspirirani ovim prostorom, atmosferom i glazbom, a hrana je dodatni razlog zadovoljstvu. I inače se ovdje jako puno polaže na hranu. Kuhinja je izvorna, ali kreativna, jela preukusna, a porcije izdašne pa turistički boravak u Salzburgu ima paralelnu dimenziju gastro-ture jer se posvuda, baš posvuda, izvrsno jede i uživa u jelu. Od brzih restorana i pivnica do najelitnijih restorana, hrana uvijek pruža ono najbolje.

(…nastavlja se…)

Tekst i foto: Dunja Pavešić

Komentari