Recept tjedna

194

Dok je poznato oko 300 vrsta lignji, tko zna koliko je još recepata postoji. U Andaluziji se jedu kao tapas Puntillitas (pržene male lignje), dok se na sjeveru Španjolske ih kuhaju u njihovom crnilu i šalši. Na Mediteranu općenito ih možemo pronaći u paelli, rižotu, juhi i tjestenini. U Portugalu na Algarvi popularne su lulas koje se jedu uz pršut i salatu. Na Sardiniji lignje pripremaju u umaku od limuna, češnjaka, peršina i maslinovog ulja. Na Cipru, U Grčkoj, Italiji i Turskoj lignje se prže u tijestu ili se rade sa šalšom. U Koreji ih kao i hobotnice možete jesti žive. Korejci i Japanci ih još ostavljaju za zimnicu na mjesec dana, posoljene u teglicama i poslužuju u malim količinama (zbog intenzivnog okusa) uz rižu i alkoholna pića. Najsličnije nama ih pripremaju Filipinci, na žaru ili punjene. Dok ih mi u većini slučajeva poslužujemo uz blitvu i punjene pršutom i sirom, na Filipinima bi ih punili rajčicom, likom i u nekim slučajevima svinjetinom.

PRIPREMA

Moj recept je vjerojatno najjednostavniji. Lignje sam očistila (ovo je link za čišćenje liganja: http://www.youtube.com/watch?v=n1nYXf-0IfQ&feature=channel), ako su vam dovoljno velike lignje možete ih narezati na nekoliko dijelova (moje su bile manje, pa nisam). Krumpir sam iskrižala i skupa s lignjama složila u protvan s poklopcem. Posolila sam ih, popaprila i prelila maslinovim uljem. Peku se u pećnici na 180 stupnjeva 45 min. Zadnjih 5 min sve začiniti nasjeckanim češnjakom i peršinom i ostaviti otklopljenim da se zapeče. Isto tako možete pripremiti i hobotnicu.

SASTOJCI

Kilogram liganja
Kilogram krumpira
Pola režnja češnjaka
Šaka peršina
Sol, papar
Maslinovo ulje

Pripremala sam lignje na još jedan možda interesantniji način. Na ulju sam popržila luk, dodala lignje nasjeckane na kolutiće i nakon 2 min malo vina. Ostavila da se krčka 10 min, te u to dodala bulgur, još malo sam dodala vode. Zadnjih 5 min sam ubacila tikvice i malo češnjaka i mrvicu timijana. Bulgur upije sladak sos od lignje i vina, tikvica jelu daje hrskavost, a timijan svježinu.

Tex&foto: Dorotea Orlović

Komentari