Prokuhani med i bazga kad gripa napadne

213

Medica

Virusi napadaju svaki organizam na zemlji (ljude, životinje, biljke, pa čak i bakterije). To su infektivne čestice koje sadrže jednu ili više molekula DNA ili RNA (nikad obje) te se razlikuju od ostalih mikroorganizama po svojim svojstvima zbog jednostavne građe, načina umnožavanja i nestaničnog ustrojstva.

Virusi su submikroskopski obligatno unutarstanični paraziti dok su izvan stanice virusi samo kompleksan sustav metabolički inertnih tvari. Virusi su metabolički (energetski) paraziti što podrazumijeva da su potpuno ovisni o stanici domaćinu, a razlog tome leži u činjenici da virusima nedostaje genetska informacija koja kodira stvaranje metaboličke energije tj. umnažanje virusa nije moguće izvan stanice domaćina stoga što je stanica domaćina potrebna za stvaranje energije i proteina.

gripa

Umnažanju virusa unutar stanice prethodi infekcija , a ishod virusne infekcije tj. inficirane stanice ovisi o natjecanju virusa i stanice za stanične mehanizme biosinteze.

Jedan od mehanizama stanične inaktivacije virusa svakako su i oksidansi koji efikasno inaktiviraju viruse. Upravo se zagrijavanjem tj. prokuhavanjem meda pojačavaju njegova oksidacijska svojstva iako se sve ostale pozitivne osobine unište.

MEDNI SIRUP KOD VIRUSNIH INFEKCIJA

1 l vode,
1 kg meda,
1 l cijeđenog soka od citrusa po želji

Postupak:
Zakuhati vodu, u ključalu vodu dodati 1 kg meda (nije bitno kojega) i pustiti da provrije oko 1-2 minute. Bogata pjena koja će se pojaviti je normalna pojava. Kada se tekućina ohladi dodati sok od citrusa. Napitak se pije u količini od 0,5 dl do 2 dl dnevno ovisno o dobi i tjelesnoj težini. Čuva se u hladnjaku nekoliko dana.

U zakuhalu vodu prije dodavanja meda može se dodati ljekovito bilje po želji!

CVIJET BAZGE I MEDNI SIRUP

Cvijet i plod bazge (Sambucus nigra) dvije su biljne droge koje se povezuje s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer djeluju imunostimulirajuće, olakšavaju kašalj i iskašljavanje, a pojačavaju znojenje, što je važno kod povišene temperature, koja često prati ove infekte. Bazga djeluje i lagano diuretično, laksativno i protuupalno.

Naturala. hr predlaže da u ovako pripremljeni prokuhani med stavite cvijet bazge – ovisno o količinama koje ćete pripremiti, računajte da ide jedna velika žlica cvijeta bazge na 250 ml vrele vode, u ovom slučaju vrele mješavine meda i vode. Ljekovito bilje dodajte tek kada ugasite plamen i sirup maknete s vatre, a na spomenutu količinu možete staviti 6-8 velikih žlica osušenog cvijeta bazge. Tek nakon što odstoji desetak minuta i nakon što procijedite sirup dodajte limunov sok.

Članak donosimo u suradnji s partnerskim portalom Naturala.hr

Komentari