Proglašeni pobjednici Solo Positivo Film Festivala

Šesti Solo Positivo Film Festival, a prvi koji je održan u Opatiji završio je sinoć proglašenjem pobjednika i velikim tulumom na kojem je sviralo Ljetno kino

99

Prije proglašenja pobjednika i sinoć su brojni gledatelji mogli pogledati glazbene dokumentarce na sve tri festivalske kino-lokacije. Na Ljetnoj pozornici bio je prikazani srbijanski Živan Makes a Punk Festival redatelja Ognjena Glavonića, u kino Royalu hrvatski Posljednjih 100 Morane Komljenović i britanski The Possibilities are Endless Edwarda Lovelacea i Jamesa Halla a na filmskom platnu u Šporeru slovenski 400 Years of Searching Haidy Kancler i hrvatsko-bosanskohercegovački Sevdah Marine Andree Škop.

O nagradama je uručivao žiri u sastavu: Uli Shoeppel, Ivan Gergolet i Antonio Nuić.

Nagradu za najbolju kameru dobio je film Midsummer Night’s Tango redateljice Viviane Blumenshein, film u kojem kamera istinski sudjeluje u ironičnom tonu priče i pokazuje suprotnost dvaju potpuno različitih ljudskih i glazbenih života.

Nagradu za najbolji scenarij osvojio je film Orion, The Man Who Would be a King redateljice Jeanie Finley, koji priča tragičnu priču o čovjeku u potrazi za vlastitim identitetom u situaciji gdje je produkt projekcije i glazbenog show biznisa

Najboljim redateljem proglašen je Ognjen Glavonić, redatelj filma Živan makes a Punk festival, a isti film osvojio je i nagradu publike, koju je uručio gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Nagradu za najbolji film festivala dobio je The Possibilities are Endless britanskih redatelja Edwarda Lowelacea i Jamesa Halla koji je vrlo radikalan pokušaj filmskog stvaralaštva, koji je pronašao način da slikama prikaže unutarnji život glazbenika i ispriča nam kako glazba može probuditi ljude iz tame.

Posebno priznanje za promicanje dokumentarnog filma dobio je Đelo Hadžiselimović, a nagradu mu je uručio direktor festivala Admir Ćulumarević.

Dva filma dobila su posebno priznanje žirija: 400 years of Shearching, redateljice Haidy Kancler i Chante Ton Bac d’Abord. Oba su uspjela u tome da osjetimo snagu i čaroliju koju glazba ostavlja na emocionalni život njihovih likova.

Možemo zaključiti da je prvi SPFF održan u Opatiji prošao na obostrano zadovoljstvo i organizatora festivala i Grada Opatije. Stara je dama ponovno zasjala festivalskim, cannesovskim sjajem u kojem su uživali i Opatijci, ali i njihovi gosti. Nema sumnje da će već sljedeće godine taj crveni tepih biti još bogatiji Oscarovcima, priznatim redateljima, ali i poznatim osobama koje vole i cijene dobre glazbene dokumentarce i dobru glazbu.

Komentari